Днес от 13.00 часа ще се проведе заседание на Изпълкома на БФС, на което отново ще се дискутират предложенията на създадената работна група как да се процедира с временно прекратените заради коронавируса първенства в България. Ще се обсъждат няколко варианта, като при тях са взети и мненията на клубовете. Оказа се, че сред тимовете в efbet Лига  има сериозни разминавания и едва ли ще бъде постигнат пълен консенсус, разбра Sportal.bg.

Сред най-дискусионните теми е как да се процедира с баражите за влизане/изпадане и този, който дава последната квота за Лига Европа. Именно евентуалният бараж за Европа може да доведе и до сериозен парадокс, при който отбор да има полза да загуби последните си два мача от редовния сезон и това в крайна сметка да го класира за евротурнирите.


Вариант №1 остава шампионатът да бъде подновен в началото на юни и да завърши в края на юли, но всичко зависи от здравните власти в страната, с чиито решения ще се съобрази и БФС. При него няма да има промени - ще се изиграят последните два кръга от редовния сезон, плейофите, полуфиналите и финалът за Купата на България, а също така баражите за влизане/изпадане и този за Лига Европа.

Това обаче е оптимистичният вариант и е твърде вероятно той да не се осъществи, а да се прибегне към план „Б”, който също ще бъде обсъждан днес.

Предложението в него е при рестарт на по-късен етап да се изиграят само двата кръга от редовния сезон, полуфиналите и финалът за Купата на България, баражите за влизане/изпадане от efbet Лига, както и този за Лига Европа.

При този вариант обаче на преден план изпъкваедна несправедливост, която, при определено стечение на обстоятелствата, може да извади по куриозен начин и Левски, и ЦСКА-София от участие в Лига Европа през сезон 2020/21.

Как може да се случи това?

Ако Ботев Пд спечели Купата, а Локомотив (Пловдив) завърши втори, един от Левски или ЦСКА-София автоматично е аут от Европа. Другият тим пък ще се изправи в двубой на собствен терен срещу Берое или Черно море. Победителят от него ще се сдобие с последната българска квота за Европа. Така 7-ият може да участва в евротурнирите за сметка на третия и четвъртия при изигран само редовен сезон.

Това обаче е твърде малък проблем на фона на описаното в следващите редове.

Припомняме, че при варианта с плейофи шанс за Европа има не само заемащият седмото място в редовния сезон, а и поне още три отбора от втората осмица. При „край” след изиграване на редовния сезон това няма да е така, тъй като седми могат да завършат само два клуба – Берое и Черно море.

Най-конфузното в ситуация е, че на двата тима предстои директен мач помежду им и по стечение на обстоятелствата се получава така, че печеливш от битката ще е този, който загуби срещата. След това ще му се наложи да падне и в последния двубой от редовния сезон, за да завърши седми.


Т.е. Черно море или Берое могат да се класират за Европа с три мача, първите два от които трябва да загубят. И всичко това ще им гарантира приходи от минимум 230 000 евро.