Пирин вече има и юношески национал след повиквателните за младежкия тим на България за Мартин Смоленски и Иван Тасев. В селекцията на 16-ките попадна нападателят Марсел Бибишков, който дебютира в представителния отбор на „Пирин“ за 1:0 срещу хегемона „Лудогорец“, а от вчера лагерува със състава на младите лъвове в курорта Албена. На избраниците на Йордан Петков предстои участие в четиристранен приятелски турнир под егидата на УЕФА. Първата среща е днес срещу Косово, в четвъртък е спарингът със Северна Македония, в неделя нашите се изправят срещу Гибралтар. В групата е включен и благоевградчанинът Крум Стойчев, който носи екипа на ЦСКА 1948.

Междувременно пиринският наставник Христо Янев посочи печелившата стратегия в битката за оцеляване в елита след спечелената точка във Враца и серията от четири поредни мача без загуба, в т.ч. 1:1 с „Левски“ и сензацията в Разград. Според специалиста прагматичният подход към мачовете, а не атрактивната игра, е двигателната сила по пътя към изпълнение на целта.

Мар­сел Би­биш­ков

„От нас никой не очаква да играем атрактивен футбол, а да сме рационален и прагматичен отбор. Срещу „Ботев“ това си пролича ясно, бяхме на трудно място и не загубихме. Много съм доволен от начина на игра и от резултата. Видях неща, които ми дават увереност. Имахме малко ситуации за гол, но направихме още една крачка към отлепване от дъното. Трудно можем да скочим на върха от кота нула. Имаме доста работа за вършене и трябва да останем здраво стъпили на земята. Тежките моменти сплотяват момчетата. Поздравления за работата на Дани Моралес. По време на предстоящата триседмична пауза ще дадем възможност на футболистите, които са играли по-малко в официалните срещи, за да влязат в ритъма на останалите“, заяви Янев след нулевото равенство под Околчица, постигнато със себераздаване, голям късмет и още по-голям Янко Георгиев на вратата.

„Изпуснахме две точки, но все пак една влиза в касата“, философски констатира предводителят на „Ботев“ Д. Моралес, преди да направи дисекция на мача. „Игрово нещата ни се получиха, създадохме достатъчно чисти положения, играхме мъжки, търсихме гола, но не се получи. Няма обаче да навеждаме глави, да съжаляваме и да спрем да се борим. Трябва да подобрим тези неща, в които сме силни, и да ги тренираме. Моят десен крак например винаги ще е по-силен от левия. Ще подобрим това, което ни липсва, най-вече в последната фаза на играта. Естествено, че е трудно. Даже Херо призна, че когато отборите са в край на класирането, липсва самочувствие да завършат резултатно атаките. На тренировка става, на мача не го правим. Срещу „Пирин“ създадохме много, но не завършвахме добре. Поне стигаме до последната ситуация. Само с тренировки и самочувствие ще стане. Няма да стане, ако не си вярваме“, заключи бразилецът.

СТОЙЧО СТОИЦОВ