Юношеските национални отбори на България до 19 и до 17 г. научиха съперниците си за следващия квалификационен цикъл за европейско първенство.

България U19 попадна в група 3 в компанията на Сърбия, Шотландия и Андора. Мини турнирите във всяка група ще се проведат между 4-12 септември, 9-17 октомври или 13-21 ноември 2023 г., като домакините ще бъдат определени допълнително. Първите два отбора във всяка група, както и най-добрият трети ще се присъединят към Португалия (N1 в ранглистата на УЕФА в тази възрастова категория) в Елитния кръг, който ще се състои през пролетта на 2024 г. Финалите на европейското първенство ще се проведат в Северна Ирландия през лятото на същата година.

България U17 пък ще спори с Унгария, Босна и Херцеговина и Андора в група 13 на квалификациите за Евро 2023/24. Мини турнирите ще се състоят между 1 юли и 21 ноември 2023 г., като първите два отбора и петте трети с най-добри показатели ще се сдобият с право на участие в Елитния кръг, за който автоматично се класира тимът на Нидерландия.

Домакин на финалния турнир, който ще се проведе през лятото на 2024 г., е Кипър.

Националният тим на България за девойки до 19 г. попадна в компанията на Нидерландия, Финландия и Белгия във Втори кръг на квалификациите за Евро 2023. Нашите момичета, които преодоляха по блестящ начин първата фаза от пресявките, в която финишираха на първо място в своята група, попаднаха в група 7 на Лига А и между 3 и 11 април 2023 г. ще се опитат да се класират за първи път на европейски финали в тази възрастова категория.

Само победителите от 7-те квалификационни групи ще заслужат място на турнира, чийто домакин е един от нашите съперници – Белгия. При положение, че белгийките спечелят група А7, виза за финалите ще вземе и завършилият на второ място тим с най-добри показатели от всички групи. Последните отбори във всяка група ще изпаднат в Лига B на следващото издание на квалификациите.

Финалите на Евро 2023 ще се проведат в Белгия между 18 и 30 юли догодина.

Същевременно девойките на България до 17 г. научиха съперниците си в битката за промоция за Лига А в следващото издание на европейските квалификации. Нашият тим попадна в група B6 в компанията на Украйна и Латвия. Датите и домакините на мини турнирите ще бъдат определени допълнително, а победителите от всяка група плюс най-добрият втори ще се изкачат в горната дивизия.