Селекцията на Пловдив триумфира в първото издание на “Турнир на талантите”, който събра проектонационални отбори до 14 г. от пет различни региона на България: София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Във финала, състоял се в Национална футболна база “Бояна”, отборът на Пловдив U14  надигра с 1:0 Зона Варна.

В мача за 3-4 място съставът на Зона Бургас надви с 2:1 връстниците си от Зона София 1. В другия двубой за деня Зона София 2 надделя с 3:1 над Зона Велико Търново и зае пето място в крайното класиране.

В продължение на три дни някои от най-перспективните играчи, родени през 2009 г., получиха възможност да демонстрират своя потенциал в първата надпревара от подобен мащаб, която е част от проекта “Футболно бъдеще”. Той е един от ключовите приоритети в 4-годишната Стратегия за развитие на Българския футболен съюз за периода 2022-2026 г.

 

“Турнир на талантите” е кулминацията на Националната програма за обучение на таланти, стартирала през септември. Оттогава досега в отделните зони бяха проведени по три тридневни кампа, в които се включиха близо 150 състезатели от цялата страна. Те се готвят по единна и модерна методика, чиято основна цел е да спомогне за изграждането на конкурентно футболно поколение, което да представя България на международната сцена в близките години. Тренировъчната стратегия е изготвена лично от главния методист на юношеските националните отбори Лъчезар Димов.

След дебютния успех на “Турнир на талантите” е планирано и лятно издание, което най-вероятно ще се проведе през юни 2023 г.