Днес в Национална футболна база „Бояна“ се проведе работна среща между представители на Българския футболен съюз и ръководствата на детско-юношеските школи на редица от водещите клубове, както и на някои от най-развитите футболни школи и академии у нас. Основни теми на събитието бяха резултатите и изводите от стартиралата през септември т.г. Национална програма за обучение на таланти за футболисти до 14 г., както и въвеждането на новата онлайн академия, разработена от БФС, в помощ на всички клубове и детско-юношески школи в страната. Дискутирани бяха и редица въпроси, свързани с ежедневната работа и актуалните проблеми в детско-юношеския футбол.

Срещата бе водена от техническия директор на БФС Георги Иванов, който акцентира върху фундаменталното значение на последователната и устойчива работа с талантите в проектонационална възраст (12-14 години) – както в клубовете и академиите, така и в националните отбори. От своя страна главният методист на юношеските национални отбори Лъчезар Димов обобщи резултатите и тенденциите в първия полусезон на програмата за проектонационални отбори (U14) в петте зони (София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново) и презентира основните принципи на работата с новата онлайн академия на БФС. Напълно безплатен достъп до нея ще имат всички заинтересовани футболни клубове, школи и академии у нас, които могат да се възползват от огромен обем база данни, методики и тренировъчни упражнения в широк диапазон (U6-U15) по холандски модел. 

В близките дни ще бъде организиран и мащабен онлайн семинар, в който ще бъдат разяснени в детайли всички организационни и технически въпроси, свързани с функционирането на онлайн академията и предимствата, които тя може да осигури във всекидневната тренировъчна дейност на всеки клуб или школа.

По време на днешната беседа ръководството на БФС пое твърд ангажимент за съдействие към абсолютно всеки клуб или школа при изготвяне на методика за цялостния тренировъчен процес в детския футбол (до 15-годишна възраст) в зависимост от възможностите, инфраструктурата и нивото на съответната школа.

В началото на следващата година работни срещи за повишаване на качеството на работа в детско-юношеския футбол ще бъдат проведени и във всички зонални центрове на БФС.