От 2 до 4 декември Национална футболна база “Бояна” ще бъде домакин на дебютното издание на уникален по рода си “Турнир на талантите”, в който ще се включат проектонационални селекции от пет региона на България: София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Отборите ще бъдат съставени от някои от най-обещаващите родни играчи от съответните области, родени през 2009 г. Всички те ще получат възможност да демонстрират своя потенциал в първата надпревара от подобен мащаб, която е част от проекта “Футболно бъдеще”, един от ключовите приоритети в 4-годишната Стратегия за развитие на Българския футболен съюз за периода 2022-2026 г.

“Турнир на талантите” е кулминацията на Националната програма за обучение на таланти, на която бе даден старт през септември. Оттогава досега в отделните зони бяха проведени по три тридневни кампа, в които се включиха близо 150 състезатели от цялата страна. Те се готвят по единна и модерна методика, чиято основна цел е да спомогне за изграждането на конкурентно футболно поколение, което да представя България на международната сцена в близките години. Тренировъчната стратегия е изготвена лично от главния методист на юношеските националните отбори Лъчезар Димов.

Подборът на футболистите за проектонационалните отбори във всяка зона пък се извършва както от специално определени селекционери, така и от самите треньорски екипи, ръководещи процеса в съответния регион. 

Предстоящият “Турнир на талантите” през декември ще бъде последван и от лятно издание, коeто е планирано за юни 2023 г. и отново ще се проведе в Национална футболна база “Бояна”.