Между 12 и 14 септември в Национална футболна база „Бояна“ се проведе първият от серията тренировъчни лагери на проектонационалните отбори, съставени от таланти, родени през 2009 година. Мащабната програма на Българския футболен съюз, която само през този сезон ще обхване над 250 футболисти до 14-годишна възраст от цялата страна, има за цел да подготви някои от най-общаващите родни играчи по единна и модерна методика с цел изграждане на конкурентно поколение, което да представя България на международната сцена в близките години. 

Лагерите на проектонационалните отбори ще се провеждат регулярно през целия сезон в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Във всеки един от 5-те града са предвидени 8 тридневни кампа, по време на които – под ръководството на изтъкнати треньори и специалисти от системата на ДЮШ – младите футболисти ще преминат теоретични и практически занимания в крак с най-новите тенденции в европейския футбол. Целият процес е организиран и финансиран от бюджета на Българския футболен съюз.

 

Допълнително ще се проведат и два турнира между зоните през декември 2022 г. и юни 2023 г. в Национална футболна база „Бояна“, които ще дадат възможност за допълнителна оценка и подбор на най-добрите играчи в тази възрастова категория.

Всички проектонационални отбори ще работят по единна методика, изготвена от главния методист на юношеските националните отбори Лъчезар Димов, а треньорите във всяка група ще използват едни и същи тренировъчни упражнения.

В различните зони подготвителният процес ще бъде ръководен от селекционера на България U15 Калоян Георгиев, Димитър Васев и Мирослав Косев.

Програмата е ключова част от една от основните цели, заложени в 4-годишната Стратегия на Българския футболен съюз (2022-2026) в раздел „Път на таланта и национални отбори“.

„Целта на проекта е футболистите ни да влязат възможно най-добре подготвени в националния отбор на България до 15 г., когато започват международните си изяви, а не тепърва да се запознават с игровата философия на националните отбори. Дори тези, които не успеят да попаднат в представителните ни селекции, ще получат много сериозно обучение, което ще им даде шанс да се развият в бъдеще“, коментира Лъчезар Димов.

Подборът на футболистите за проектонационалните отбори във всяка зона ще се извършва както от специално определени селекционери, така и от самите треньорски екипи, ръководещи процеса в съответния регион. Показателите за представянето и развитието на абсолютно всеки играч ще попадат в специално създадена база данни и ще бъдат анализирани в дълбочина.

„Чрез базата данни, съдържаща информация за всички състезатели, които са били част от проектонационалите, ние създаваме предпоставки за проследяване на развитието на тези таланти в дългосрочен план. Вярваме, че интересният талант не трябва непременно да отговаря на всички критерии, а може да притежава едно или няколко качества, които да го отличават от неговите конкуренти в бъдеще“, допълва Димов.

Моменти от първия лагер на проектонационалните отбори можете да видите тук.