Световната футболна легенда Стефан Шварц ще бъде специален гост в Бургас по случай 60-годишнината на ФК Нефтохимик. Футболист №1 на Швеция за 1999 година пристига в събота в морския град по покана на Кирил Евтимов. Бившият халф на Малмьо, Бенфика, Фиорентина, Арсенал, Валенсия и Съндърланд ще вземе участие в поредица събития, ознаменуващи празника на клуба. 

Стефан Шварц има богат опит в мачове срещу България. В периода 1990-98 г. записва 4 победи и едно равенство срещу родните национали. Последният му мач срещу нашите е именно в Бургас, когато на 14.10.1998 г. губим с 0:1 от Швеция на стадион „Нефтохимик“. Старши треньор на българите тогава е легендарният бургаски специалист Димитър Димитров-Херо. Друга бургаска футболна легенда Златко Янков също взема участие в този мач, а в групата са тогавашните лидери на "нафтата" Трендафилов и Груев. 

През есента на сезон 1993/94, в турнира за КНК, с екипа на Бенфика отстранява ЦСКА с общ резултата 6:2, като в Лисабон вкарва на „червените“ за 3:1. Безспорно най-голямото футболно отличие на Стефан Шварц е бронзовият медал от световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г. В спора за трето място „тре кронур“ побеждават България с 4:0. 

През богатата си футболна кариера Шварц печели националите купи на Италия и Испания, става шампион на Швеция и Португалия. С Арсенал достига финал за КНК през сезон 1994-1995 , загубен с 1:2 от Сарагоса. През 1999 г. преминава във Висшата английска лига в Съндърланд за рекордната за клуба сума от 3,75 млн. лири. С националния отбор на Швеция изиграва 70 мача, участва на две световни и едно европейско първенство. Отказва се от футбола през пролетта на 2003 г. на 34-годишна възраст.

Легенда на Швеция идва в Бургас за 60 години Нефтохимик
Легенда на Швеция идва в Бургас за 60 години Нефтохимик