Нефтохимик отпразнува своя 60-и рожден ден на спортния комплекс "Изгрев", а на мястото на събитието се събраха хора със "зелени" сърца и съдби от много поколения. Домакините от СНЦ Нефтохимик 1962 се бяха подготвили отлично и осигуриха много добри условия за празника. Програмата започна с мачове на формациите на ДЮШ на клуба. Финалът беше срещу между сегашния отбор, воден Станислав Жеков, и тим, съставен от млади юноши и легенди които са носили зелената фланелка през годините. Наелектризиращата обстановка доказа, че Нефтохимик е жив, въпреки проблемите, въпреки несгодите и въпреки всичко, пише "Кота Спорт". 

През годините клубът постигна серия от сериозни успехи, включително и най-доброто класиране на бургаски тим в историята на българските първенства - второто място през 1997 г. Във витрината на "шейховете" има и две купи на ПФЛ, както и финал за купата на България през 2000 г. Нефтохимик има записани и две участие в европейските клубни турнири, като през 2000 г. успя да отстрани кипърския Омония, воден тогава от един от най-успешните български треньори Аспарух Никодимов. 

Както е известно, в средата на август като част от празненствата за 60-годишния юбилей в Бургас беше пристигнал легендарният шведски футболист Стефан Шварц. Тогава той се срещна с част от играчите на Нафтата от отбора от 90-те години и треньора Димитър Димитров - Херо.

Нефтохимик отбеляза 60-годишнината си с шоу мач
Нефтохимик отбеляза 60-годишнината си с шоу мач