Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна вече разполага с нова, модерна и сигурна система за прецизна диагностика на карцинома на простатата – фюжън биопсия. Апаратът е от най-новото поколение система за трансректална фюжън биопсия, при която изображението от ядрено-магнитния резонанс на пациента се наслага върху живото изображение от ехографа. При този метод се локализира с точност мястото за биопсия на пациента при лезии на простатата. Интервенцията е бърза и щадяща за пациента и изключително прецизна за лекаря.

„Новата апаратура е златният стандарт в момента в Европа и в света. Точно това целим – таргетна биопсия, при която да вземем точната лезия и прицелно да знаем мястото. Апаратурата е изключително важна за рискови пациенти, при които има показания и предишни негативни биопсии. Именно от биопсията зависи какво лечение ще предприемем, за да е ефективно.“ Това обясни доц. д-р Деян Анакиевски, ръководител на клиниката по урология във варненската университетска болница „Св. Марина“.

Новата апаратура се използва и за лапароскопски процедури, при които лезията е разположена вътре в бъбречния паренхима. „Откриваме лезиите интраоперативно, най-често при карцином на бъбреците, когато правим парциални резекции“, казва доц. Анакиевски.

Първите интервенции с апаратурата за фюжън биопсия, която е осигурена от МУ-Варна, вече са направени успешно в УМБАЛ „Св. Марина“.

*публикация

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html