Продължаваме с представянето на част от талантите, които през този сезон защитаваха честта на Академията по терените у нас. След момчетата от отборите на Берое 2003, Берое 2004, Берое 2005 и Берое 2006, е ред на по-големите – „Берое” 2002. От новия сезон те, заедно с родените през 2001 г. ще бъде представителят на „зелено-белите” в Елитната група до 19 години и ще се борят за втория по значимост трофей – Купата на БФС.

Капитанската лента в тима си предават двамата централни защитници – Виктор Ангелов и Пламен Пенев. Когато се случи така че и двамата да отсъстват - както бе в мача срещу Лудогорец миналата седмица - тя отива на ръката на Божидар Пенчев.

Разликата между двамата защитници е точно половин година – Вики е роден на 1.06. 2002, Пламен – на 01.01.2002. Божидар пък е по-средата – роден е на 17 март същата година. До преди година той привличаше внимание не само с таланта, който демонстрира на терена, но и с прическата си в стил „Маруан Фелайни”. От лятото на миналата година от нея обаче няма и спомен.

Тримата тренират футбол вече 9-10 години. „Харесва ми играта”, простичко обяснява Вики. „Защото е най-великата”, допълва съотборникът му Пламен Пенев. „Баща ми ме запали. Още от малък мечтата ми беше да стана футболист”, разказва Божидар.

От тримата само Вики е от Стара Загора. Божидар е роден в Кирково, Пламен – в Стралджа. „След като съм роден тук, трябваше да започна от Берое. Но в началото тренирах две-три години във ФК „Стара Загора”, разказва Виктор Ангелов.

Божидар и Пламен се озовават при „зелено-белите” по коренно различен начин. „Видях, че Берое организират кастинг и реших да се пробвам. Приеха ме и мисля, че тук е едно от най-добрите места в България да се реализираш като футболист”, споделя Божидар. „С отбора ми играхме финал и треньора ми Атанас Рибарски ме забеляза, говори след това с родителите ми и така преминах в Берое”, разказва Пламен, който е един от двамата таланти на Академията в последните години с награда от националната програма „Децата и футбола” на Асоциацията на професионалните футболисти у нас. Другият е Димитър Диклиев от Берое 2006. Отличието си Пламен получи в края на 2014 г. на церемония в София.

Той, заедно с Виктор и Божидар бяха част и от тима, който представяше България в турнира „Футбол за приятелство” през май 2016 г. Надпреварата бе известна като Детската шампионска лига и тогава се проведе в Милано. Участниците в нея пък получиха и възможността да гледат на живо финала на Шампионската лига, тогава между тимовете на Реал и Атлетико (Мадрид). През същия месец „Берое” 2002 игра финал в турнира за Купата на България, както и в турнира, посветен на 100 годишнината на Берое. Година по-късно „зелено-белите” с лекота спечелиха областното първенство при юношите младша възраст, а през този сезон бяха част от Елитната група.

„Отборите от Елитната група са много по-подготвени и играят по-динамичен футбол”, отбелязва разликата Божидар Пенчев. „Голямата разлика е в темпото, скоростта на движение на топката”, допълва Пламен. „Конкуренцията между отборите в Елитната група е по-голяма”, споделя и Виктор. „В Елитната група няма лесен съперник, нито лесен мач, никой не трябва да се подценява”, категоричен е Божидар. „Всеки мач срещу всеки противник може да е трудно”, допълва го Виктор.

И тримата са категорични, че с годините във футбола става все по-трудно. „Конкуренцията, особено когато става дума за първия отбор на Берое, е все по-голяма. А и изискванията от треньорите към нас се увеличават, което обаче е напълно нормално”, обяснява Пламен. „Има по-голяма динамика и конкуренцията наистина става все по-голяма. Всеки се бори за място и иска да се изяви”, допълва Божидар.

След година и тримата ще бъдат абитуриенти, но до тогава продължават да се опитват да се справят с предизвикателството да съчетават тренировките, мачовете и задълженията в училище. „Трудно е, няма как”, лаконичен е Пламен. „Не е лесно, защото на всяка тренировка трябва да се раздаваш на максимум, но намирам време и за учене. Справям се в училище, но наблягам повече на футбола”, откровен е Божидар. „Справям се перфектно в училище и не ми е трудно да ги съчетавам”, изненадва с отговора Виктор.

Тримата имат различни предпочитания за отборите, на които стискат палци извън България. Божидар е фен на Барселона, Пламен – на Реал (Мадрид), „въпреки че напоследък не са в най-добрата си форма”, както признава самият той. Любимият отбор на Виктор пък е Манчестър Сити. Лидерът и капитан на Барселона Лионел Меси печели спора с Кристиано Роналдо при тримата играчи на Берое 2002. „И двамата са добри, но предпочитам Лионел Меси”, обединяват се в мнението си Виктор и Божидар.

Мечтата и на тримата след юношеския футбол е първия отбор на Берое. „Надявам се да стигна до мъжкия отбор”, споделя Виктор. „Искам да играя футбол на много високо ниво”, откровен е Божидар. „Колкото се може по-нагоре”, пожелава си и Пламен