Стоян Иванов, Валентин Иванов и Иван Гошев са тримата юноши, които през тази седмица ще подпишат професионален договор с Берое. Това обяви в студиото на Телевизия Стара Загора спортния директор на клуба Валентин Грудев. „Иван Гошев и Валентин Иванов ще бъдат преотстъпени. Водя разговори с два отбора от Б група, за да играят те мъжки футбол там. Защото от практиката, която доста години беше наслоена в Берое резултатите се видяха. Говоря за случаи като този на вратаря Мишо Михайлов, а и не само. Те просто не получават достатъчно игрови минути и не се получават нещата“, обясни Валентин Грудев. Отбор от Б група се търси и за централният защитник Надим Ангелов, който през есента игра в Миньор (Раднево), през зимата бе привлечен в първия отбор, но не успя да получи игрово време.

Спортният директор на старозагорци коментира и ситуацията около Никола Гавов. Халфът бе преотстъпен под наем на Монтана, но не получи нужните игрови минути. „Ситуацията с него е подобна на тази, пред която сега сме изправени с юношите. Той започна в началото да играе редовно, после спряха да го използват. Проведох разговор с Ферарио Спасов, който ме увери, че през втория полусезон Никола ще получи повече време на терена. Не се получи обаче, дойдоха и треньорските смени в Монтана. Договорът му за преотстъпване обаче изтича, ще си го върнем и ще започне подготовка с нас на 12 юни. Ще видим какво е неговото състояние и ако преценим може и да остане. Но може и да търсим нов вариант да го преотстъпим“.

Подготовка с първия отбор ще започнат Стоян Иванов и Никола Маринов. „Съжалявам много за Никола Маринов, защото точно в периода, в който играехме мачове, в които липсваше напрежение и имаше шанс да изиграе доста минута, той получи контузия. Затова те двамата ще останат, да бъдат пред погледа ни“.

Валентин Грудев коментира и ситуацията около Миньор (Раднево). През лятото на миналата година тима бе поет от дългогодишния треньор от Академията Иван Гаджев и бившия капитан на първия тим Веско Пенев. Шанс за изява в състава пък получиха играчи от Академията на Берое. „Доволен съм от този проект. Вчера имахме среща с ръководството на клуба в лицето на Динко Илчев и треньорите Иван Гаджев и Веско Пенев. Доизяснихме някои неща. Тези наши футболисти, които играят там в момента са желани от доста отбори от Б група. Някои от тях бяха на проби през зимата и в отбори от А група. Интересът е доста сериозен и коментирахме как можем да ги задържим. Надявам се този проект да продължи. Моето желание е да се направи всичко възможно Миньор да влезе в Б група. Тогава няма да се чудим къде да преотстъпим играчите, които сега излизат от школата“.

„Александър Томаш и неговият екип имат добра връзка с нашите млади треньори от школата. Мисля че когато в един определен момент се наложи да имаме нови треньори това трябва да бъде един цял нов екип, по подобие на този сега, но от наши момчета. Смятам, че имат качествата за това и могат да бъдат наследници на стила, който Берое налага и изповядва сега“, допълни Валентин Грудев.

Спортният директор анализира и представянето на трите тима в Елитните групи. „Берое U15 беше доста сериозно разколебан след като освободихме Радостин Александров. Той успя да постигне целта си, използва личното си влияние върху децата и доста от водещите ни играчи от този набор отидоха с него в Спартак (Плевен). Той доста време преди това беше работил в ущърб на клуба. Лично моето мнение, е че Радостин Александров е трябвало да бъде освободен още преди аз да бъда там. 17-годишните са следващото стъпало. В тази възраст много отбори, особено софийските, разполагат със сериозна селекция. Ние в това отношение имаме сериозни пропуски в годините. Сега наблягаме основно на това, правим нужното, за да направим селекция много по-рано. За да не се стига до това да държим деца, които нямат нужните качества“.

„Оказва се, че само местните деца не са достатъчни. Първо като бройка и второ като качество. Естествено, че приоритет са те, но при положение, че при тях няма достатъчно качество сме задължени и правим всичко възможно да селектираме от другаде. И доста от наборите ни в момента в по-малките възрасти са 50 на 50. Ясно, че приоритет са нашите деца, но няма как да правим компромис и да оставим само социалната дейност. Трябва ни селекция, за да може да вадим футболисти за първия отбор“.