Малко повече от месец остава до края на сезона в първенствата при децата и юношите. В дните до тогава ще се опитаме да ви разкажем за част от талантите, които се готвят в Академията на "зелено-белите". Започваме поредицата с трима играчи на Берое 2006.

За мнозина те са все още деца. И въпреки това са отдадени сериозно на футбола и на „зелено-бялата” идея. Логично резултатите не закъсняха и само през миналата година Давид Тодоров, Димитър Диклиев и Дейвид Михалев, заедно със съотборниците си от "Берое 2006" триумфираха в цели 6 турнира.

Успехите продължиха и през 2019 г. след като воденият от Боян Стоянов отбор стана шампион в турнира „София Къп” през февруари, при това без загубен мач. Тимът е и убедителен лидер в областното първенство, а тримата играчи се превръщат във все по-сериозна заплаха за всеки съперник.

Най-малък от тримата е Давид Тодоров. Дребничкият нападател на „зелено-белите” е роден на 24 октомври 2006. Тренира футбол от 5 години и половина, разказва самият той след поредното занимание на "Берое 2006, което обаче е изгледал отстрани заради лек здравословен проблем.

„Баткото” в триото е Дейвид Михалев. Роден е на 27 март 2006.

„По средата” пък е един от най-големите таланти в Академията – Димитър Диклиев. Най-добрият играч на турнира „София Къп 2019” е роден на 4 май 2006.

Любопитно е, че всеки от тримата е опитвал да се занимава и с други спортове. Давид е тренирал плуване и скокове на батут. „Избрах футбола, защото го чувствам от вътре като моя спорт. Другите не ми допадат толкова”, обяснява той.

В продължение на 4 години Дейвид е съчетавал футболните тренировки заедно с тези по кунг фу. „Колебаех се много кой от двата спорта да избера, заложих на футбола. Обаче това е правилният избор”, убеден е защитникът.

Димитър пък започва с джудо, но в крайна сметка също се ориентира към футбола.

Сред многото спечелени отборни отличия от последните месеци триото отличава три – купата в турнира „Данониада”, която дава правото на Берое 2006 да представи страната ни на световните финали тази година в Барселона, силното представяне на турнира в Измир през април 2018 и отличието в турнира за Купа „София”. „Тази година ще ги мачкаме в Испания”, със самочувствие заявява Давид Тодоров.

Специално място сред отличията Дейвид Михалев отделя за наградата си за най-полезен състезател на Берое 2006 за 2018 г., която му бе връчена от ръководството на Академията на стилно тържество в края на годината. Митко пък отличава приза, който му бе връчен от Асоциацията на професионалните футболисти през ноември. Отличието му бе дадено по националната програма „Децата и футбола”.

„Отборите от другите страни ни бият с физика. Те са много по-здрави от нас. В първия си мач в Измир миналата година срещу Генк бяхме доста притеснени, защото ни беше първата среща извън България. След това обаче не напразно направихме 1:1 с Андерлехт и 0:0 с АЗ Алкмаар”, обяснява Давид.

Усмивки на лицата на тримата предизвиква въпроса за съчетаването на тренировките с училището. „Трябва да вървят заедно. Но се искат много лишения, ако искаме да бъдем и добри ученици, и да станем футболисти. По-лесно е когато сме първа смяна, тогава имаме повече време. Но когато сме втора смяна наистина се налагат много лишения иначе няма как да успееш”, обяснява Давид Тодоров.

„Понякога ми се е искало да спра с училището и само да тренирам. Но наистина си трябват лишения – излизането навън с приятели, ходенето по заведения”, признава Дейвид Михалев.

„За нашия набор здравето трябва да е на първо място, училището на второ и футбола на трето. Много сме малки да залагаме изцяло на футбола все още, една контузия може да промени всичко. Затова се опитвам да съм на ниво в училище”, допълва Димитър Диклиев.

„Като цяло в отбора сме умни момчета”, обобщава темата Давид.

Новият стар шампион на Испания – Барселона надделява в предпочитанията на талантите след „Берое”. Дейвид Михалев обаче харесва и изявите на Манчестър Юнайтед, докато вторият фаворит на голмайстора на Берое 2006 Димитър Диклиев е германският Борусия (Дортмунд). Лионел Меси обаче печели гласовете с 2:1. „И двамата с Кристиано Роналдо са много добри футболисти. Единият разчита повече на физика, другият е по-повратлив” , обобщава Дейвид. И тримата признават, че мечтаят за успешна кариера в чужбина, но се надяват тя да започне най-напред у нас с екипа на „Берое”.