Сред обзорните статии след края на есенния полусезон няма да пропуснем и една от най-продуктивните школи в миналото - тази на Марица. Ще обърнем повече внимание на по-големите, които са лицето на школата. Редакцията на Glas.bg проследи сезона на тимовете в школата с редовни репортажи след всеки кръг. Есента за Марица премина под сянката на числото 5 - четири от отборите завършиха на тази позиция в класирането. Пролетта пък ще бъде очаквана с надежда за по-добри резултати, за каквито предпоставките са на лице. В школата имат проблеми на някои постове, като например вратарския - в някои срещи при различните набори се налагаше да пазят полеви играчи. 

Юношите старша възраст бележат отстъпление в представянето си спрямо миналия сезон, когато маричани станаха шампиони. През тази есен тимът стартира със загуба от Спартак, който в последствие се оказа най-подготвеният тим в групата. Постепенно съставът на "жълто-сините" натрупа точков актив, но малко преди края на полусезона инкасира загуби, които свлякоха тима до 5-то място. Направи впечатление, че отборът допуска някои елементарни грешки, а с това и доста голове. Трябва да се отбележи, че и реализираните попадения не са малко. Вероятно липсата на самочувствие при момчетата също оказа някакво влияние. Все пак старшата на Марица завърши добре серията си от отложени срещи и изходната позиция за пролетта дава надежди за по-добро класиране. В момента отборът дели 5-то място с Родопа с по 15 точки и е на 5 от втората позиция. Постигнати бяха 5 победи,  срещу 4 загуби, някои от които тежки. Треньорът Красимир Иванов е млад и амбициозен и е доказал, че знае как да нахъса възпитаниците си за нови победи на пролет.  

Противно на очакванията юношите младша възраст на Марица се представиха доста добре през есента, в група с доста сериозна конкуренция. Отборът воден от Кирил Андонов постигна 9 победи и 1 равенство, като допусна 3 загуби. Това отреди 5-та позиция за маричани и в тази възрастова група, на 5 от 2-то място. "Жълто-сините" бяха водачи в групата до 4 кръг, след 4 успеха, но последва неприятна загуба от Левски в Карлово. Въпреки, че в тази среща пловдивчани надиграваха в голяма част от мача домакините, те не успяха да вземат точки. Така или иначе маричани загубиха мачове от отбори от челото, като бяха равностойни в тези двубои, което дава надежда по-успешна пролет. При всяко положение място в топ 3 ще бъде много голям успех за отбора, с оглед конкуренцията. Това изглежда постижимо за отбора, който има потенциал. В отбора можем да отличим Мартин Манев, който е водещ реализатор, но в тима като цяло има силна конкуренция.

И в Зоналната група до 15 години (набор 2004) Марица завърши... Познайте! На 5-то място. По подобие на младшата, тимът воден от Христо Фурджев показа потенциал, отговарящ на по-предно класиране, но допусна някои изненадващи загуби от по-слаби отбори, като например от Берое в Пловдив. Марица има 21 точки и е само на 5 от първото място, след 6 победи, 3 равенства и само 2 загуби. Показателите са добри с оглед изключително сериозната конкуренция - пет отбора са събрани в рамките на едва 5 точки, а почти след всеки изигран кръг водачът се сменяше. Марица също бе на върха в определен момент, а дали отново ще бъде там зависи от показаното през пролетта. И тук място в челната тройка ще бъде успех, но заради изравнените сили никой не може да се наеме с прогноза кой в крайна сметка ще бъде шампионът. Във всеки случай не липсват шансове това да бъде Марица. 

В Междуобластната група за деца, набор 2004/2005, Марица се състезава с момчета родени през 2005-та година. Вероятно вече няма да ви изненадаме, но и тук маричани завършиха есента на 5-та позиция. 21 точки събра в актива си тимът воден от Александър Николов, след 6 победи, 3 равенства и 2 загуби. "Жълто-сините" са на 6 пункта от лидера и записаха достойно представяне. Имат и сериозни шансове да се намесят спора за челните 3 места. В някои срещи отборът показа характер и воля, но в други слабости от игрови характер и ниско самочувствие. И при този набор надеждите за по-добро класиране не са голословни и имат покритие, но трябва да се работи изчистването на играта на тима от непредизвикани грешки.   

При набор 2006 Марица записа слаба есен, постигайки едва 3 победи, срещу 6 загуби. Тимът е 10-ти от 13 отбора, като освен това разликата с деветия Борислав е цели 7 точки. Съставът на Александър Николов постигна победи единствено срещу намиращите се след него в класирането и е в позицията на аутсайдер. В школата доста трябва да помислят за развитието на този набор, а може би и върху селектирането.  При малките набори нещата също не изглеждат особено розови, като в ДЮШ на Марица, чиито шеф е Димчо Беляков, трябва да обърнат сериозно внимание на върху работата и развитието на децата от 2006 надолу.

Така, представянето на отборите от ДЮШ на Марица можем да определим като задоволително. Определено при по-големите има защо пролетта да бъде гледана с надежда. Не така стоят нещата при малките, ако можем така да ги разграничим. В клуба имат проблеми с терените за тренировки и състоянието им, а също така и терените за официални срещи. Всички набори, включително и представителния тим ползват единствено основния терен на стадион "Марица" за своите официални срещи, а за тренировки - Английската гимназия. Вижда се старанието на ръководството, в лицето на президента Христо Христов, в решаването на проблемите. Христов единствен влага средства в издръжката на клуба и легендарната му школа. Вероятно всичко свързано с темата опира освен до финанси и до помощ от общината, но за доброто на децата е нужно положително развитие.