ЦСКА-София натупа Левски във вечното дерби.

Улаус Скаршем бе точен в 24-ата минута, а Джонатан Линдсет удвои в 35-ата минута, а в 45-ата минута Марселино Кареасо матира противника след детинска грешка на "сините". Асими Фадига намали в 62-ата минута.
Първият двубой от плейофите на първата шестица на стадион "Васил Левски". Това е третият сблъсък между двата клуба през този сезон, като през есента срещата завърши 1:1, докато преди три седмици "червените" надвиха с 2:0 "сините". Тъжното е, че след като в първите два мача през сезона имаше по 30 000 зрители по трибуните, днес има два пъти по-малко.

В 16-ата минута гредата спаси "червените", след като Ел Джемали стреля и вратаря Бусато изби в лявата греда. Секунди по-късно Рикардиньо изпусна сам срещу вратаря на противника, като стреля в аут с левия крак. Предвид случващото се на терена до този момент гол падна във вратата на Пламен Андреев. Това се случи в 24-ата минута, когато Улас Скаршем бе точен. Линдсет изведе Сейни Санянг с хубаво подаване зад защитата, Лима изпусна левия защитник, който нахлу и центрира успоредно по земята, но Кордоба изби от краката на Каранга, но топката попадна в Скаршем, който с левия крак стреля моментално и прати топката в мрежата на Андреев.
Попадението даде самочувствие на играчите на Белчев, които следващата минута пробваха нов удар на Линдсет, но Андреев изби над горната греда, като демонстрира, че не е достатъчно уверен в този период на кариерата си, като това се дължи и на треньора на отбора. Левски тръгна да гони равенството и остави пространствата в своята половина, което беше отлична новина за играчите на ЦСКА-София. В 35-ата минута Караесо изведе Скаршем от центъра, който напредна 40 метра, след което подаде към връхлитащия Линдсет, който прати топката в долния ляв ъгъл с удар от 11 метра. Това бе неговият втори гол във вратата на "сините" през този сезон, след като бе точен и през есента. Попадението шокира играчите на Костов, които и без това не демонстрират характер от над половин година в тежките моменти, докато треньорът им се обърка още повече и играчите му в унисон с него направиха невероятен подарък на Караесо, което костваше и трето попадение във вратата на Андреев. Голът оприличава ситуация в тима от стадион "Георги Аспарухов", където явно не се работи добре, доказва го и детинската грешка на Лима, който изведе Кареасо сам срещу Андреев. Това се случи, след като бразилското крило бе останал последен човек при корнер на 26-кратните шампиони и опита да върне топката към своя вратар.
Така за първи път от 2013 година "сините" получиха три попадения в мач от ЦСКА през първото полувреме, когато в рамките на шест минути тимът на Стойчо Младенов вкара три гола и постигна победа с 3:0.
Агитката на "червените" започна да скандира "Още, още, още" към своите играчи, както и "Наско Сираков президент, президент", предвид негодуването на колегите им от Сектор "Б" към легендата на клуба. В същото време привържениците на "сините" в Сектор "В" започнаха да скандират оставка към ръководството на своя тим в ложата над тях, където представителя на спонсора Лъчезар Петров бе обиждан и критикуван.

Каранга пък в типично негов стил отново раздразни публиката на Левски, като преди години, че все едно им реже главата, което му костваше жълт картон, който го води от важния мач с Ботев (Пловдив) за Купата на България през седмицата. Бразилецът не бе доволен от решението на Кабаков.

Втората част започна с две промени в състава на Левски. Костов замени Димитров и Лима с Бала и Галчев. Това даде резултат, тъй като "сините" взеха инициативата и показаха желание да реагират. Все пак първата възможност бе за Каранга, нападателят се опита да прехвърли Андреев още в първите секунди, но без успех. След това последваха най-силните минути на левскарите от месеци.

Играчите в синьо създадоха няколко положения, но противниковият вратар Густаво Бусато няколко пъти се намеси добре. Първо Бала стреля, но Бусато спаси. Удар на Ел Джемали бе блокиран, а след това Цунами също стреля, а Бусато отново спаси, топката попадна в Мислович, който също пробва късмета си, а стражът пак запази вратата си. В тази ситуация Марин Петков и Санянг бяха на земята, тъй като секунди по-рано имаха коварен удар глава в глава. Левият защитник на "червените" бе откаран в болницата, докато юношата на "сините" бе заменен от Фадига.

В 55-ата минута Левски пропусна ново положение, като този път Де Нойер изби пред голлинията с глава. При последвалия корнер Ел Джемали стреля в далечния ъгъл, но Бусато отново изби.

Натискът даде резултат и в 61-ата минута Фадига върна един гол, след като засече от въздуха центриране на Цунами и прати топката мрежата.

 

Публиката на Левски, която беше извадила транспарант: "Срам ние да ви гледаме", започна да скандира и да се надява на мини чудо.

При последвалата атака ЦСКА-София стигна до ъглов удар, след който Каранга прати топката във вратата на Андреев, но гол нямаше, тъй като бразилецът бе в положение на засада.

4
 

Наставникът на символичния домакин Стамен Белчев е направил две промени в стартовите 11 от успеха с 3:2 над Арда в Кърджали, от мача в последния кръг на редовния сезон. Голмайсторът на "червените" Фернандо Каранга се завръща и ще търси своя пети гол във вратата на вечния съперник, който сменя Тобиас Хайнц. Браян Кордоба пък сменя Енес Махмутвич и ще си партнира в центъра на отбраната с Юрген Матай.

20
 

На вратата е Густаво Бусато, а Тибо Виан, Браян Кордоба, Юрген Матай и Сейни Санянг са в защита. Амос Юга, Марселино Кареасо са опорни халфове, докато Джонатан Линдсет, Улаус Скаршем и Матиас Фаетон действат зад Фернандо Каранга.

 

Николай Костов, който има нужда най-накрая отборът му да победи един от големите си конкуренти, за да запаси шансове за класиране в евротурнирите. Той прави три промени от успеха с 1:0 над Берое в последния кръг на редовния сезон. Келиан ван дер Каап и Фабио Лима започват вместо Партик-Габриел Галчев и Евертон Бала. Нидерландецът отново ще бъде десен защитник, както бе и в предното дерби с "червените", докато бразилецът се завърна сред титулярите за първи път от 16 март.

Пламен Андреев е вратар, а Ван дер Каап, Кристиан Димитров, Хосе Кордоба и Цунами действат в защита. Карлос Охене и Патрик Мислович са опорните халфове,докато Марин Петков, Фабио Лима и Джавад Ел Джемили ще помагат на Рикардиньо.

 

ЦСКА-СОФИЯ 3:1 ЛЕВСКИ
1:0 Скаршем (25)
2:0 Линдсет (35)
3:0 Кареасо (45)
3:1 Фадига (62)

ЦСКА-София: Густаво Бусато, Тибо Виан, Браян Кордоба, Юрген Матай, Сейни Санянг, Амос Юга, Марселино Кареасо, Джонатан Линдсет, Улаус Скаршем, Матиас Фаетон, Фернандо Каранга,

ЛЕВСКИ: Пламен Андреев, Келиан ван дер Каап, Кристиан Димитров, Хосе Кордоба, Цунами, Карлос Охене, Патрик Мислович, Марин Петков, Фабио Лима, Джавад Ел Джемили, Рикардиньо

 
 
Последвайте каналите ни в: