Английските Ливърпул и Манчестър Юнайтед съвместно стартираха образователна програма чрез своите фондации за справяне с обидите, свързани с трагедии, обявиха двата клуба с наближаването на мача помежду им на стадион "Олд Трафорд" на 7 април във Висшата лига. Клубовете редовно осъждат скандиранията на фенове, свързани с трагедиите на "Хилзбъро" и "Хейзъл", както и Мюнхенската трагедия, които използват, за да обиждат противникова запалянковци, практика, подлежаща на наказателно преследване.

"Напълно подкрепяме това събитие, организирано от Ливърпул и Манчестър Юнайтед, и работим в тясно сътрудничество с двата клуба, за да развием и предоставим тази образователна инициатива", коментира директорът по комуникации на Висшата лига Ник Перхард в изявление. Фондациите на двата клуба ще доразвият програмата в партньорство с лигата и се ангажират да я направят ежегодна част от ангажимента си в регионите на Мърсисайд и Голям Манчестър.

През миналата седмица привърженик на Манчестър Юнайтед бе обвинен от полицията в града заради свързани с трагедия обиди към фенове на Ливърпул по време на четвъртфиналния двубой от ФК Къп на 17 март. Арсенал също приветства заповедите за забрана, връчени на трима фенове, след като те се признаха за виновни за злоупотреба, свързана с трагедия, по време на мач от ФА Къп срещу Ливърпул на стадион "Емирейтс" на 7 януари.

Последвайте каналите ни в: