Треньорът на редица шампиони в професионалния бокс Ибн Кейсън гостува на “Sportal Fight Club” само няколко дни преди битките Тервел и Кубрат Пулеви в “Арена София”. Българските боксьори работят с Кейсън в последните четири години и американският специалист ще ги изведе до ринга и ще бъде в ъглите им на 30-и март.

45-годишният боксов специалист от Лас Вегас е бил наставник на двама световни шампиони в тежка категория и се надява скоро да бъде и на трети такъв. Неговият по-голям брат Хасим Рахман печели титлите на WBC, IBF, IBO в тежка категория със сензационен нокаут над Ленъкс Люис през 2001-а. Самюъл Питър, който държеше пояса на WBC през 2001-а, е другият световен шампион, който е работил с Кейсън.

“Исках да последвам брат ми и така започнах с бокса. Исках да съм сигурен, че той ще е добре. Аз самия малко се боксирах. Веднъж той ме наби доста добре и това ме накара да преосмисля дали това е за мен. Аз съм по-аналитичен и реших, че ще мога да помагам на хората с тренировките и все пак да изразявам страстта си към бокса. Да бъда покрай брат ми отвори много врати за мен. Като по-малкия брат на световния шампион, можех да съм навсякъде без да се задават въпроси. Това ми даде възможности да работя с хора като Флойд Мейуедър и Заб Джуда. Бил съм част от подготовката на много шампиони и съм им помогнал по някакъв начин. Освен на брат ми, аз съм бил наставник и на друг световен шампион -  Самуел Питър. Това ми помогна да се науча и да бъда в позицията, в която съм сега. Надявам да мога да изведа и Кубрат Пулев до световна титла”, заяви Кейсън пред Борис Тонев.

Треньорът на братя Пулеви коментира и съперниците на родните ни боксьори. Кобрата ще се изправи срещу украинецът Игор Шевадуцкий, който прие битката с българина само с една седмица предизвестие. Тервел пък ще се боксира с камерунеца Роли Ламбърт.

“Готвим се от осем седмици. Кубрат е в една от най-добрите форми, в които съм го виждал. Ментално е подготвен. Имаме корав съперник пред себе си. Познавам Игор много добре. Страхотен човек е. Също така, има един от най-силните удари, които някога съм усещал. Работил съм с него. Много е опасен и го наричат Хълк с причина. В тази категория е много вълнуващо - защото тези нокаутиращи удари могат да станат от нищото.  Има хора, които могат да удрят силно, но има и такива, които могат да удрят много силно. Игор е удряч. Кубрат трябва да е внимателен. Радвам се и нямам търпение за тази битка, защото ние обичаме да се състезаваме”

“Роли има желание името му да блесне и да пробие. Затова е опасен. Боец, който е гладен за успехи много често е по-мотивиран от такъв, който вече е успял. Те знаят, че имат възможност, която може да е само на един мач разстояние. Роли е опасен, ако говорим за менталния аспект на нещата. Тервел определено е по-добрият боец. Тервел е в късната част на кариерата си, а Роли е в началото и това го мотивира. Много е опасен, но Тервел е по-добрият боец и ще победи.

Сред българските бойци, които тренират под наставленията на Ибн Кейсън, е и Джоана Нуамеруе. В началото на годината нокаут майсторката записа победа на профи ринга в Атлантик Сити именно под наставленията на Кейсън. Той е на мнение, че Нуамеруе трябва да натрупа още опит в аматьорския бокс преди да се върне на профи ринга.

"Джоана е напълно друг случай. Надявам се, че ще се класираме за олимпийските игри, защото искам тя да натрупа този опит. Женският бокс не е толкова популярен и е трудно да се трупа опит. Надявам се, че на тези големи аматьорски турнири ще се боксира с различен вид състезателки, за да натрупа много опит. При жените не можеш да натрупаш толкова много опит в профи бокса. Затова искаме да се отдръпне от професионалния бокс. Когато се състезаваш на такова високо ниво, психиката ти бива тествана. Ако не си подготвен психически за това, няма значение колко ще си подготвен физически, то ще бъде в твой ущърб. Йоана бе ранена в последния си двубой, но това й донесе опит"

Вижте цялото интервю с Ибн Кейсън за "Sportal Fight Club":

Последвайте каналите ни в: