Международната баскетболна федерация (ФИБА) потвърди имената на националните отбори, които получават право да играят във финалните квалификационни турнири за Олимпийските игри в Париж през следващото лято.

От Европа място в квалификациите спечелиха Латвия, Литва, Словения, Италия, Испания, Черна гора, Гърция, Грузия и Финландия. От зона Америка това са Пуерто Рико, Бразилия, Доминиканска република и Мексико, а представители на зона Африка са Египет, Ангола и Кот Д'Ивоар. От зона Азия и Океания напред продължават Ливан, Филипини и Нова Зеландия.

Към тези отбори ще се присъединят победителите от предварителните квалификационни турнири - Камерун, Бахами, Бахрейн, Полша и Хърватия. 24-те национални състава ще бъдат разделени на четири групи по шест отбора, като всеки поток ще играе в различни държави, които все още не са избрани.

Турнирите са насрочени за 2-7 юли 2024. Победителите от всяка от четирите групи ще се присъединят към спечелилите квоти Франция, Германия, Сърбия, Канада, САЩ, Австралия, Япония и Южен Судан.