Гент отстрани Истанбул Башакшекир и се класира за четвъртфиналите в Лигата на конференциите. Първата среща завърши 1:1, но в Истанбул белгийците вкара четири гола в рамките на шест минути и спечелиха с 4:1. И четирите попадения на гостите паднаха през първото полувреме, а с хеттрик се отличи 20-годишният нигериец Гифт Орбан.

Орбан реализира хеттрика си в рамките на три минути между 31-ата и 34-ата. По този начин той се записа в историята, тъй като това е най-бързият хеттрик в историята на евротурнирите. Нигериецът има 10 попадения в последните си 6 мача, като в последния двубой от белгийското първенство вкара четири гола. За Гент пък това бе първа победа при гостуване в Европа в последните им осем мача.

🚨 BREAKING: Nigerian forward Gift Orban has just scored the fastest hat-trick ever in European football!

⚡ The 20 year old scored three times (31' 32' 34') in 3 minutes for KAA Gent against Istanbul Basaksehir in the UEFA Europa Conference League.#A2ZisHere | #A2ZFootballHub pic.twitter.com/wLeTbtluJ3

— A2Z Football Hub 🟡⚫ (@a2zfootballhub) March 15, 2023

Башакшекир започна по-активно двубоя и търсеше ранен гол, но не стигна до сериозни ситуации. От средата на първата част Гент се разигра и започна да създава положения. При първата по-добра възможност Кайперс стреля покрай вратата. В 31-ата минута Орбан получи подаване от Хонг, завърши добра атака на гостите и откри резултата. Малко след като беше подновена играта Орбан удвои преднината на белгийците със страхотен удар.

𝗥𝗲𝗺𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝘁𝗵𝗲 𝗻𝗮𝗺𝗲 🎁

COBW 🔵⚪| #IBFKGNT #UECL pic.twitter.com/0mUdfUa7X4

— KAA Gent (@KAAGent) March 15, 2023

Наказателната акция на Орбан продължи, а домакините бяха в шок и белгийците се възползваха максимално от това. В 34-ата минута нигериецът стигна до хеттрик. Вратарят на турците Бабаджан отрази първия му удар, но при добавката той не сбърка. Истанбул Башакшекир беше изнесен в предни позиции в търсене на гол и оставяше големи пространства отзад. В 37-ата минута Юго Кайперс засече с глава центриране и направи резултата 0:4.

Gift Orban. 20-years old. 💫

The forward has 10 goals in his last 6 games for Gent including back-to-back hat-tricks 😱#UECL pic.twitter.com/xubRpGTvaX

— UEFA Europa Conference League (@europacnfleague) March 15, 2023

След този вихрен период последва леко успокояване, а крайният победител до голяма степен вече бе ясен. В началото на втората част Гент бе близо до нов гол, но Бабаджан отрази удар на Кайперс. Домакините също стигнаха до добра ситуация, но топката не влезе във вратата. Белгийците определено намалиха темпото, което позволи на турците да поиграят. Истанбул Башакшекир стигна до почетно попадение две минути преди края на редовното време, когато влезлият като резерва Аднан Янузай се разписа.

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Imago