След двукратно отлагане, днес стана ясно, че тол системата ще бъде отложена за трети път и така тя няма да заработи нито на 16 август, нито през ноември, а ще е някъде през март, догодина. "Внесохме промени в Закона за пътищата, които касаят така дългоочакваното въвеждане на система за електронно таксуване от смесен тип на всички пътни превозни средства", съобщи на извънреден брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

"Знаете, на 16 август трябваше да започне т.нар. търговска и техническа експлоатация на тол системата за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. Във връзка с породилите се желания на превозвачите да са наясно с прогнозируемостта на тарифите, които ще трябва да заплащат след 16 август, предприехме съвместни разговори тогава да стартира техническата експлоатация, а не по-късно от 1 март 2020 г. да започне и реалното събиране на такси”, обясни той.

Нанков посочи, че това се прави с цел компромисен вариант на тарифирането, но и на обхвата на пътищата. „От този първоначален обхват ще бъде изключенои пътища от трети клас, и може би някои от втори клас също ще остават извън обхвата на таксуването на тежкотоварните автомобили. Знаете, породиха се и притеснения за това как би се отразило едно такова тарифиране на превозвачите на стоки от първа необходимост и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности.

Точно поради тази причина искаме и двете страни - превозвачите и АПИ, да намерим необходимия баланс и доверие между двете страни, за да се установи кое е най-добро за всички. Затова решихме, че не бива да поставяме превозваческите фирми в ситуация, в която да не сме тествали ситуацията в реално време. Затова в Закона сме записали, че крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на системата за електронно събиране на такси ще бъде не по-късно от първи март 2020 г., като това е краен срок.

Ако системата заработи технически по-бързо, и има компромис и в двете страни, то тази система с решение на МС по предложение на МРРБ може да стартира системата и по-рано. Но за всеки случай сме дали краен срок, който няма да бъде удължаван", завърши Ненков.