Група Е на Евро 2024 влезе в историята на европейските първенства. Това се случи, след като и четирите отбора в нея - Румъния, Белгия, Словакия и Украйна са с равни 3 точки след първите два мача.

Никога досега подобно нещо не се е случвало на еврофинали. Така борбата за излизане от групата ще е до последно, като всеки от отборите има своите шансове да продължи.

А какви са критериите, според които се определя крайното класиране? Най-важният такъв е прекият двубой между тимовете, като следват головата разлика и броят вкарани голове. Ако всичко е еднакво дотук, въпросните критерии се прилагат отново върху замесените отбори.

4 - For the first time in UEFA European Championship history, all four teams in a specific group (Group E) are level points going into the final matchday. Stakes. #EURO2024 pic.twitter.com/vBoePUIQpz

— OptaJean (@OptaJean) June 22, 2024

Какво обаче ще се случи, ако например последните двубои Словакия - Румъния и Украйна - Белгия завършат наравно, и четирите отбора завършат с равен брой 4 точки? В такъв случай ще се гледа общата голова разлика, а следващият определящ показател е общият брой вкарани голове в мачовете от групата. Малко по-различна е ситуацията за определяне за най-добрите трети отбори от всички групи, където следващият критерий е броят победи. Този показател няма да е определящ за ситуацията в конкретната група Е.

Правилата на УЕФА предвиждат, че ако два отбора са с абсолютно равни показатели от гореизброените (б.ред. - изключваме броя победи), и се срещат в последния кръг от групите, то тогава те ще си изпълняват дузпи. Това обаче не важи, ако три и повече отбора имат равен брой брой точки.

Възможно е да се стигне до показатели като брой картони, ранглиста (стига да не е намесен домакинът Германия) или дори жребий.

Who has qualified for EURO 2024 last 16? Who can still make it? What are the permutations? Tiebreakers? https://t.co/ZIf8cYNooT

— Matthew Shelton (@MatthewSandra23) June 22, 2024
Последвайте каналите ни в: