Словения и Дания откриват сблъсъците в една от най-очакваните групи “H” на Евро 2024 на стадион “Мерседес-Бенц Арена” в Щутгарт. Предвид факта, че там са още тимовете на Англия и Сърбия, днешният мач може да се окаже ключов за амбициите на словенци и скандинавци.

Двата тима са много добре запознати със своя противник, тъй като бяха в една група и в квалификациите за този шампионат. “Червения динамит” се справи по-добре в тези сблъсъци, взимайки победа в домакинството си и измъквайки точка в Любляна. По този начин бившата югославска република все още няма успех в шест мача срещу скандинавците. В крайна сметка те заеха първите две места с по 22 точки и си осигуриха място на финалите в Германия.

🇸🇮 Slovenia's starting XI for Denmark 📋#EURO2024 | #SLODEN pic.twitter.com/sfRqu6ScAM

— UEFA EURO 2024 (@EURO2024) June 16, 2024

Словенският национален отбор все още очаква своята първа победа на голям футболен форум, след като в трите си участия до момента те имат три равенства и пет поражения. За последно те успяха да достигнат финалите в Белгия и Холандия през 2000 година, където след две загуби и хикс отпаднаха безславно. Селекционерът Матияж Кек e избрал да играе във формация 4-4-2, като атаката на словенците ще водят звездата на РБ Лайпциг Бенямин Шешко и Андраж Шпорар от Панатинайкос. Титуляр е и бившият играч на Лудогорец Жан Карничник.

Селекционерът на Дания Каспер Юлманд пък поне на хартия с доста по-известни и класни имена, сред които са Расмус Хойлунд, Кристиан Ериксен (б.ред. - за който това Европейско е още по-специално предвид факта, че на миналите еврофинали той колабира още в първия мач и бе на косъм от смъртта), Андреас Кристенсен и Пиер-Емил Хьойберг. Именно дуото от Манчестър Юнайтед ще играе в предни позиции за датчаните, като на Хойлунд ще партнира нападателят на Волфсбург Йонас Винд. “Червения динамит” ще играе в схема 3-4-1-2, като халф-бекове ще са Александер Ба и Виктор Кристиансен, а в средара на терена ще действат Хьойберг и Мюртен Хюлманд.

Startopstillingen mod Slovenien 🇩🇰

Kasper Hjulmand har valgt de 11 spillere, der starter inde, når der fløjtes i gang mod Slovenien i vores første kamp til EM 💪

KOM SÅ DANMARK 🇩🇰

📸 @fbbillederdk #herrelandsholdet #EURo2024 #lineup pic.twitter.com/BrwjvgNw2d

— Fodboldlandsholdene 🇩🇰 (@dbulandshold) June 16, 2024

СЛОВЕНИЯ (4-4-2): Облак; Карничник, Дъркушич, Бийол, Янжа; Млакар, Елсник, Гнезда, Стоянович; Шпорар, Шешко

ДАНИЯ(3-4-1-2): Шмайхел; Андерсен, Кристенсен, Вестергор; Ба, Хьойберг, Хюлманд, Кристиансен; Ериксен; Хойлунд, Винд

Последвайте каналите ни в: