Центърът на Литва Йонас Валанчунас пропуска олимпийския квалификационен турнир в Пуерто Рико. Това обяви един от шефовете на “балтийските гиганти” Миндаугас Балчиунас на пресконференция. Като причина той изтъкна, че Валанчунас със сигурност трябва да бъде здрав до началото на юли, когато той трябва подпише нов договор в НБА - преговорите могат да започнат след 30 юни, но той не може да подпише нов контракт до 6 юли. Това означава, че Литва трябва да гони класиране за Олимпийските игри без него и ако успее, то Йонас ще бъде в състава за Игрите в Париж.

Jonas Valanciunas will miss the 2024 FIBA Olympic Qualifier Tournament in Puerto Rico due to being an NBA free agent ahead of the tournament 👀 pic.twitter.com/7VHmjF4zY8

— BasketNews (@BasketNews_com) June 16, 2024

Така Валанчунас ще бъде заместен в състава от центъра на Аризона Уайлдкетс Мотиеюс Кривас.

Литва е в една група с Мексико и Кот д’Ивоар на турнира в Пуерто рико. Най-голямото предизвикателство на литовците по пътя към квота за Олимпийските игри изглежда Италия, който е в другата група с домакините и Бахрейн.

През миналия сезон Валанчунас записа средни показатели от 12.2 точки и 8.8 борби като част от отбора на Ню Орлиънс Пеликанс.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages