Германия победи с категоричното 5:1 Шотландия на старта на Евро 2024! Двубоят на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен не остави никакви съмнения кой е по-добрият от двата отбора и Бундестима заслужено се поздрави с успеха.

Това е най-изразителната победа в историята на откриващите мачове на Европейските първенства. За Германия точни бяха Флориан Вирц (10'), Джамал Мусиала (19'), Кай Хаверц (45' - дузпа), Фюлкруг (68') и Емре Джан в последните секундите. Попадението за шотландците падна след автогол на Антонио Рюдигер в 87-ата минута.

Другият мач от Група "А" между отборите на Швейцария и Унгария ще се изиграе утре от 16:00 часа.

Не бяха изминали и 60 секунди, когато Флориан Вирц получи извеждащо подаване от Рюдигер и излезе сам срещу вратаря на Шотландия. Стражът на гостите спаси удара на нападателя на Байер (Леверкузен), но се оказа и че той се е намирал в положение на засада.

Първият гол на Евро 2024 падна в 10-та минута на двубоя. Тони Кроос получи топката в средата на терена и даде поредния си ювелирен пас по диагонал към Кимих, който беше заел позиция на десния фланг. Кимих бързо подаде към дебнещия около дъгата Флориан Виртц, а футболистът на Леверкузен нанесе опасен удар, който вратарят на шотландците не успя да отрази.Феновете на домакините щяха да съборят "Алианц Арена", след като домакините успяха да нанесат втори удар по Шотландия. Кай Хаверц получи извеждащ пас в предни позиции, нахлу отляво в наказателното поле и се затвори за удар. Но Хаверц хитро върна назад към Джамал Мусиала, който стреля мощно в горния ляв ъгъл и опъна мрежата за 2:0.В 26-ата минута реферът Клеман Тюрпен отсъди дузпа за Германия, но ВАР коригира арбитъра, че нарушението е било извън наказателното поле. Така Бундестимът получи пряк свободен удар, след който Хаверц нанесе коварен удар, но вратарят на Шотландия спаси.Три минути преди почивката Германия пропусна да нанесе решителен удар по своя съперник. Топката беше центрирана в наказателното поле, а там Гюндоган стреля с глава, ала вратарят Гън показа добър рефлекс и опази мрежата си от трето попадение. Топката все пак се върна в Гюндоган, а играч на Шотландия му влезе остро. Тюрпен първоначално подмина ситуацията, но ВАР го извика да преразгледа решението си и той посочи бялата точка.Бедата за Шотландия стана още по-голяма, след като за нарушението срещу Гюндоган, Портиъс получи директен червен картон.Зад бялата точка застана Кай Хаверц и хладнокръвно реализира за 3:0.

В 51-та минута Рюдигер нанесе опасен удар от дистанция, но Гън внимаваше и изби в корнер. Любопитното е, че това беше и първият ъглов удар в мача. Малко по-късно Виртц можеше да отбележи втория си гол в мача, но изстрелът му от воле премина на сантиметри от горната греда.

Натискът на Бундестима не спираше и четвъртият гол в мрежата на шотландците не закъсня. Появилият се от резервната скамейка Фюлкруг се добра до топката в наказателното поле и истинска бомба я запрати към сглобката на вратата. Радващо е, че мрежата оцеля след този снаряд със 110 км/ч.Четвърт час преди края Никлас Фюлкруг прати топката още веднъж във вратата на Шотландия, но радостта на германците беше за кратко, след като се оказа, че нападателят се е намирал в положение на засада.

Малко преди края на редовното време шотландците върнаха едно попадение. Те изпълниха пряк свободен удар, след който се получи леко разбъркване в полето на германците, а Антонио Рюдигер с глава запрати топката неспасяемо към Мануел Нойер.

Секунди преди края Германия отбеляза и още едно попадение. Емре Джан получи топката около дъгата и с техничен шут до гредата оформи крайното 5:1.