Отборът на Барселона официално се похвали с назначаването на Жоан Пенароя за старши треньор на клуба. Баскетболният специалист поема каталунците с договор за следващите две години, като наследява треньорската позиция от уволнения Рожер Гримау.

𝐉𝐨𝐚𝐧 𝐏𝐞𝐧̃𝐚𝐫𝐫𝐨𝐲𝐚, 𝐧𝐨𝐮 𝐞𝐧𝐭𝐫𝐞𝐧𝐚𝐝𝐨𝐫 𝐛𝐥𝐚𝐮𝐠𝐫𝐚𝐧𝐚 💙❤ pic.twitter.com/i4vVcRxxeV

— Barça Basket (@FCBbasket) June 14, 2024

55-годишният наставник идва в Барса след няколкомесечна почивка, след като бе уволнен от Баскония в началото на миналия сезон.

През последните 14 години Пенароя премина последователно през някои от най-силните отбори в Лига Ендеса, започвайки от тима на Андора, където бе наставник в рамките на осем сезона от 2010-а до 2018-а. След това последваха краткосрочни периоди с Манреса, Сан Пабло Бургос, Валенсия и Баскония. С Бургос той стана двукратен носител на трофея от Шампионската лига и спечели Световното клубно първенство.

𝑩𝒆𝒏𝒗𝒊𝒏𝒈𝒖𝒕 𝒂𝒍 𝑷𝒂𝒍𝒂𝒖, 𝑱𝒐𝒂𝒏 🫡 pic.twitter.com/1uPlWhmvBm

— Barça Basket (@FCBbasket) June 14, 2024

Според информация на El Mundo Deportivo Пенароя не е бил основният фаворит на ръководството на Барса за нов треньор. Шефът на тима Хуан Карлос Наваро се е опитал да привлече Шави Паскуал, но испанците не са могли да отговарят на финансовите изисквания на някогашния си наставник. Друг вариант пък е бил треньорът на Гран Канария Яка Лакович, който е бил изборът на друг от шефовете на Барса - Хосеп Кубелс. Лакович обаче не е спечелил доверието на останалата част от борда на Барселона.

Последвайте каналите ни в: