Името Атанас Гаров може да не ви говори много. Представяме го: член на управителния съвет на волейболния Левски София. Или с други думи - един от хората, които осигуряват и управляват парите в клуба заедно с Давид Давидов и бившия капитан на националния отбор Владимир Николов. Той е и гост в новия епизод на подкаста "За спорта без клишета" на bTV.

"Играл съм волейбол, но на много аматьорско ниво. Винаги съм бил свързан с някакъв вид спорт. Това, което ми направи силно и добро впечатление беше, когато отидох да следвам в САЩ, видях как спорт и образование живеят заедно. Не са две различни сфери. Завърших бакалавърски степени по икономика и романски езици. После магистърска в НБА", започва разказа си той.

Именно Гаров и Давидов влагат средства и мисъл в Левски, за да може волейболният клуб да се превърне от проект в... шампион на България за сезон 2023/2024.

"Съвсем случайно се запознахме с Владо Николов през наш общ познат. Уж да се ангажираме само с училището, но от дума на дума стана дума и за Левски. Феновете като че ли ни припознаха като хора, които се занимават със спорта, с емблемата Левски, която е много стойностна. Ние сме много внимателни каквото и да правим. Това има значение как се отразява. Всяка емблема има стойност, когато има съдържание зад нея. Левски носи огромна история и това дава възможности, но трябва да се грижиш и да пълниш със съдържание", казва Гаров.

Именно той беше един от инициаторите на промяната в родния волейбол, оглавявайки Националната волейболна лига. Той обаче се оттегли през 2021 година от поста, тъй като идеите му не бяха приети от клубовете.

"Един от аргументите, които чух е, че прекалено много стрес щяло да дадат промените на клубовете, което за мен беше учудващо. Спортът е постоянен стрес! Стресът идваше от това, че предлагахме много мачове. А без мачове как се гради истински клуб?", обяснява той.

"Пожелавам успех на пътя, който е избрало това ръководство. Развива се лигата, не е в застой. Няма само един начин да се стигне до крайната цел", добави още той.

С помощта на Гаров Левски има своя чисто нова зала, в която ще играе и мачовете си от Шампионската лига през есента.

"Винаги е примамливо, ако мислиш за финансовите параметри, да направиш концерт, събитие, но това ще лиши децата от възможност да тренират. От самото начало си казахме, че и залата, и спортният център ще са строго насочени към хора, които ще спортуват. Търсят ни за концерти, но капацитетът ни е запълнен. Когато правим нещо, го правим истинско, а не с пристройки. Спортна зала не може да се издържа само със спорт", заяви той.

След шампионския сезон 2023/2024 трима волейболисти на Левски - Симеон Николов, Кристиан Титрийски и Александър Къндев, ще продължат кариерите си в САЩ, където в същото време ще учат.

"Много ни се иска те да останат и още една година, и още една година, защото ще се развият и ще дадат повече. Но в същото време смятаме, че за тези момчета е важно да продължат напред развивайки волейбола, но и давайки си опции с образованието. И трябва да ги заместим! На треньорите и Владо това им е фокус", разкрива Гаров.

"Това не е самоцел. Искаме да изградим нещо, което е устойчиво и то да е толкова добро, че да ставаме шампиони. Една от големите ни мечти е правейки всичко, което правим, и други клубове да започнат да правят нещо, което е по-добро от нас и да се дърпаме напред. Тъжно е да си сам и е трудно да си прекалено дълго време да си успешен, ако нямаш дразнител", обобщава той.

btvsport.bg

Последвайте каналите ни в: