Югоизточната Трета лига може да е в нов формат през идния сезон 2024-2025 година. Очаква се да бъде предложен на клубовете вариант на първенство с 22 отбора, протичащо в две фази. Евентуалната промяна е продиктувана от големия брой участници и за намаляването на разходите по пътуванията. В завършващото след седмица първенство участват 20 отбора. Спечелилият шампионата ще се изкачи в професионалния футбол. От Втора лига в Югоизточната Трета лига изпаднаха Марица (Пловдив) и Черноморец (Бургас). Според правилника последните два от Югоизтока изпадат в Областните групи. От тях обаче напират за участие в Трета лига областните първенци Марица (Милево, Област Пловдив), Локомотив (Стара Загора), Нефтохимик (Бургас) и ФК Свиленград (Свиленград, Област Хасково). Най-обсъждания вариант е новото първенство да протече с 22 отбора в две фази. В първа фаза тимовете ще бъдат разпределени в две подгрупи от по 11 отбора – в едната да играят отборите от Пловдивска област, а другия център да е Бургас.

Във всяка подгрупа всеки от отборите се среща с останалите от подгрупата си по два пъти – като домакин и като гост – в общо 20 мача за отбор, изиграни в 22 кръга. За втората фаза на първенството също ще има деление – Първа десетица и Втора дванадесетица. В Първата десетица ще са отборите, класирали се от 1-о до 5-о място в двете подгрупи. (Отборите пренасят пълния си точков актив от Първа фаза само срещу петте отбора от групата си. ) Тези десет тима ще определят победителя в първенството. Това ще стане като играят по два пъти – като домакин и като гост, но само с отборите, с които не са играли до момента от началото на сезона – съставите от другата подгрупа.

Във Втората дванадесетица ще мерят сили съставите, класирали се от 6-о до 11-о място в двете подгрупи. Тези съперници пък ще определят изпадащите в шампионата. Те ще играят по два пъти – като домакин и като гост, но само с отборите, с които не са играли до момента от началото на сезона – съставите от другата подгрупа.

По този регламент беше проведено първенството на Югозападната Трета лига през сезон 2022-2023 година.

Последвайте каналите ни в: