Президентът на Наполи Аурелио Де Лаурентис стана поредния представител на големите клубове в Италия, който призова държавата да се намеси и да предприеме мерки в полза на големите клубове, като за начало намали броя на тимовете в Серия А. Той се присъедини към хора от ръководството на Ювентус, които също призоваха за намаляване на размера на първенството и по-решителни действия от страна на държавата в полза на водещите клубове.

“Със съжаление отбелязвам, че политиците като цяло смятат, че правителството не трябва да се интересува от икономическите елементи във футбола. Или по-скоро вярват, че то не може да създаде условия, благодарение на които да бъдат елиминирани милиардите дългове, които се трупат всяка година. Ние не искаме пари, а само законодателни промени, които да ни позволят да възстановим икономическата си енергия. По време на пълния хаос позволихме Серия А да се разрасне първо до 18 отбора през 1986 година, а впоследствие до 20, но мачовете продължават да се увеличават и ще достигнат до 75-80 следващия сезон. Играчите са изтощени и просто не могат да поддържат това темпо от сезон в сезон.

Серия А няма силата да намали клубовете, така че правителството трябва да го направи, защото приходите не могат да оправдаят съществуването му в този вид. Тази лига се води от шест, най-много осем клуба и хората в управлението трябва да осъзнаят това. Останалите са само пълнеж. Искаме правителството да гласува в полза на тези шест или осем клуба, които са решаващи за съществуването на цялата Серия А, защото в противен случай тя няма да устои. Не можем да си позволим тези отбори да продължават да трупат дългове. Наполи затвори сезона с печалба от 83 милиона евро, но благодарение на какво? Не направихме инвестиции нито в стадиона, нито в школата,” заяви Де Лаурентис.

Шефът на Наполи очерта и дългогодишния проблем със стадионите в страната, но подчертавайки, че отново тук трябва да се намесят политиците, които обаче не желаят да го правят от страх.

“За да инвестираме в стадионите, трябва да видим и своеобразно изчистване на феновете. В Англия изгониха хулиганите. Ние имаме фенове, които поставят свои условия и диктуват правилата. Когато поставих въпроса пред политиците, те ми отговориха: виж, феновете ходят на стадиона и ние не можем да ги контролираме, тъй като те представляват гласове. Това е признак на слабост от страна на държавата, защото се допускат престъпления на стадиона, защото го смятат за своя територия. Това е немислимо,” обясни Де Лаурентис.

Последвайте каналите ни в: