Аталанта спечели исторически трофей, след като разби във финала на Лига Европа непобедимия дотук през сезона Байер (Леверкузен). Големият герой за бергамаските се казваше Адемола Луукман, който наниза три гола във вратата на германците и се превърна в първия играч, вкарал три гола във финал на Лига Европа, както и в първия африканец, разписал се два или повече пъти на финал.

Той е и първият футболист, вкарал хеттрик на финал за европейските клубни  турнири след далечната 1975 г. , когато Юп Хайнкес наниза три попадения за Борусия (Мьонхенгладбах) срещу Твенте за победата с 5:1 във финала за Купата на УЕФА. Логично испанските “Марка” и “Спорт”, както и много други европейски спортни издания излязоха с обширни материали, посветени на 26-годишния нападател.

⭐ ¿Quién es Lookman? El campeón del mundo 'anónimo' de la Atalanta campeona @arubio_marca ✍️ https://t.co/8aKKlsSPNL

— MARCA (@marca) May 22, 2024

Футболистът всъщност е роден в Англия в семейството на нигерийски родители. Нещо повече - той печели Световната купа за юноши до 20 години с “трите лъва” през 2017 г. Всъщност Луукман е играл за юношите и младежите на Англия до 19, 20 и 21 години, но така и не получава повиквателна за мъжкия отбор, като в крайна сметка решава да заиграе за Нигерия.

"Родителите ми са нигерийци и съм ходил много пъти като дете... но това беше трудно решение", признава той, преди да дебютира за "супер орлите" през март 2022 г. Луукман вече има 8 мача и 2 гола за нигерийския национален отбор.

6 - Ademola Lookman's is the sixth hat-trick to be scored in the final of a major UEFA competition, and the first since Jupp Heynckes' for Borussia Mönchengladbach in the 1975 UEFA Cup. Treble. pic.twitter.com/CCsNBoYvgB

— OptaJoe (@OptaJoe) May 22, 2024

Героят за Аталанта от финала в Лига Европа е продукт на академията на Чарлтън. И той, както повечето млади африкански футболисти, не се е радвал на най-спокойното детство. “Майка ми работеше на несигурна работа и живеехме в бедняшки район на Лондон. Беше трудно, защото хладилникът винаги беше празен. Често ходех да се храня при приятели".

Ето защо майката на Луукман се превръща в много важен пример за него, като футболистът обяснява: "Тя ме научи какво означава думата “жертва”, много съм ѝ благодарен. Тя никога не се оплакваше и не показваше признаци на слабост”.

¿Quién es Ademola Lookman?: El héroe del Atalanta campeón de Europa League. 🥹🎖🇳🇬 https://t.co/f64CGqse9Q pic.twitter.com/uof0rLSu4v

— PrensaFútbol (@PrensaFutbol) May 22, 2024

След като дебютира в мъжкия футбол за Чарлтън, където вкарва 12 гола и прави 3 асистенции в 49 мача. Луукман е продаден на Евертън за 8 млн. евро през 2017 г. Там обаче не му потръгва особено, като в премина през наем в РБ Лайпциг, след което окончателно е закупен от “биковете” за сумата от 18 млн. евро. Там играе от 2019 до 2022 г., но също не му потръгва особено, като отбелязва общо едва 5 гола за германците, като междувременно е преотстъпван на Фулъм и Лестър.

Така се стига до трансфера му през лятото на 2022 г. в Аталанта, като е закупен за 9 млн. евро. Там сякаш окончателно намира себе си и започва най-доброто на което е способен. След 15 гола и 6 асистенции през миналия сезон, през този той има също 15 гола и 8 асистенции в 43 мача във всички турнири.

Talk about a fan for life!

A family in Palosco, Atalanta's hometown, just took their support to a whole new level. They named their newborn baby after Ademola Lookman, the winger whose goal secured their team's spot in the Europa League final. ❤️ #ForzaAtalanta #UELfinal pic.twitter.com/lbaCS6UxHZ

— Sport Dm (@Sport__Dm) May 10, 2024

Луукман вече е истинска сензация в Бергамо и след победния мач реванш в полуфинала с Марсилия (3:0), в който се отчете с гол,  новородено бебе в едно от селцата в областта бе кръстено на него. След снощния хеттрик е твърде вероятно и много други да го последват.

Родният за футболиста Чарлтън също поздрави в социалните мрежи продукта на школата си след триумфа в Дъблин. ”Произведено в Чарлтън“, “Създател на история” и “Всички сме толкова горди  с теб”, написаха “Адикс” по адрес на Луукман.

Последвайте каналите ни в: