Нигерийският национал Адемола Лукман вероятно е най-коментираният футболист в последните часове. Причината за това е фактът, че 26-годишното крило на Аталанта вкара исторически хеттрик за отбора си при триумфа във финала на Лига Европа срещу непобедимия Байер (Леверкузен) – 3:0.

Роденият в Англия футболист в момента е на върха, но БЛИЦ припомня на своите читатели, че само преди три години и половина Адемола Лукман беше осмиван от всички фенове и редица специалисти. Социалните мрежи бяха залети от обидни колажи и клипове.

В началото на ноември 2020 г. като играч на Фулъм крилото се ангажира с изпълнението на дузпа срещу Уест Хям. Това се случи в седмата минута на добавеното време, след като шест минути по-рано „чуковете“ бяха открили резултата чрез Томас Соучек

При 11-метровия наказателен удар Адемола Лукмано опита да изненада Лукаш Фабиански с изпълнение в стил „Паненка“. Вместо това прати топката право в ръцете на вратаря на Уест Хям.

Това доведе до вълна от подигравателни коментари, колажи и клипове срещу нигерийския национал в Англия. Не е изключено именно тази реакция да е накарала фланговия нападател да предпочете през 2022 г. да играе за представителния тим на африканската държава, въпреки че преди това носеше екипа на различни юношески и младежки формации на „трите лъва“. С Англия дори стана световен шампион до 20 години от шампионата в Южна Корея през 2017 г.

БЛИЦ ви припомня видео от дузпата, която Адемола Лукман изпълни срещу Уест Хям, както и част от коментарите и клиповете, срещу него, които в края на 2020 г. се появиха в социалните мрежи.

Сред най-дружелюбните към футболиста реакции имаше публикации като: „Кой изпълнява дузпа по този начин с последния удар в мача? Това беше момент, който можеше да донесе точка“. Други обаче не бяха толкова лицеприятни.

Един потребител дори използва визуалната прилика между боксовия промоутър Еди Хърн и тогавашния мениджър на Фулъм Скот Паркър. Той публикува клип, на който Хърн удря боксова круша и написа: „Скот Паркър чака Лукман в съблекалнята след дузпата“.

Е, снощи всички отново заговориха за Лукман. Този път обаче роденият на 20 октомври 1997 година футболист бе герой. Най-големият герой. 

The worst penalty ever?! and in the 97th minute, what is he thinking

— Deano (@deanocx)

 

 

Scott Parker waiting for Lookman in the changing rooms after the penalty

— Harry Mulligan (@HarryMulligan8)