Един от директорите на Ювентус - Франческо Калво смята, че намаляването на професионалните отбори в местния футбол и в частност размера на Серия А е от съществено значение за евентуален прогрес и нарастване на приходите. Подобна мярка вече бе взета във Франция, където местната Лига 1 бе намалена от 20 на 18 отбора от тази година.

“За нас е от съществено значение да има промяна във формата на лигата и намаляване на професионалните отбори, което би могло да се съчетае с реформа и в договорите на играчите. Трябва да има повече гъвкавост, да се преразгледа концепцията за взаимност, която поддържа и долните дивизии. През последните шест години Ювентус е инвестирал почти 500 милиона евро в Серия Б и Лига Про чрез закупуване на играчи и бонусите за развитие. Началото на кризата във футбола дойде през 1995 година с правилото Босман, което създаде огромен дисбаланс в отношенията между отборите и клубовете, както и нарастване на разходите. Чувстваме се наказани по този начин,” заяви Калво.

След това директорът на Юве се насочи към местните проблеми на клубовете и икономическата ситуация в Италия, както и необходимостта да бъдат взети определени мерки на държавно ниво, които да подобрят настоящото положение и да позволят преобръщане на тенденциите в момента.

“Италианската криза във футбола започна отдавна. През 2003 година Юве имаше оборот от 230 - 250 милиона евро, колкото и останалите големи отбори в Европа. 20 години по-късно ние удвоихме тази цифра, но международните ни съперници я учетвориха. Основният проблем е в италианските правила, които разглеждат футбола просто като игра, а не като индустрия. Премахването на Указа за растеж и забраната на спонсорството от компаниите за залагания са решения, които бяха взети извън футболната система, но тя понася основните удари от тях. В светлината на икономическите трудности в страната, липсата на конкуренция в телевизионния сектор, без да забравяме инфраструктурния проблем, е трудно да си представим растеж на италианския футбол до най-високите нива. Законът Меландри за телевизионните права всъщност ги стопира на нивата от 2009 година. Италианският футбол е неустойчив и е необходима намеса, за да стане икономически жизнеспособен и да се стабилизира,” заяви Калво.

Последвайте каналите ни в: