Волейболният отбор на Левски при мъжете получи наградата за Отбора на месец април заради шампионската титла почти с пълно единодушие, като заслужи 23 от 24 възможни гласа, изпреварвайки баскетболния тим на Берое при жените.

Николай Желязков също убедително бе избран за треньор на април в конкуренцията на Бранимира Маркова от художествената гимнастика и бе награден на церемония на Националния стадион "Васил Левски".

На специална церемония в Пресклуб „България“ ВК Левски (мъже) и старши треньорът на тима Николай Желязков бяха наградени за Отбор и Треньор на месец април.

"Благодаря за уважението. Изключително сме признателни за наградата. Наистина Левски направи невероятен сезон. Като изключим върха на айсберга в края на сезона, ние направихме огромна крачка напред. Минахме през много трудности, които не се знаят от хора, които не са в кухнята на тима. Имахме доста контузени състезатели, проблеми в тренировъчния процес. Борехме се с контузии, имахме тежки моменти, състезатели, които не даваха най-доброто в определени моменти, но Левски печелеше въпреки това. В България сме известни, че сме силни в индивидуалните спортове и имаме проблеми в колективните. Ние обаче направихме много силен колектив, за който ни помогнаха успешните игри. Първата титла се помни завинаги. Тази награда е за целия екип, изграден от големи професионалисти. На първо място бе и отдадеността на момчетата, които повярваха още от първия ден в методите и начина на работа", коментира треньорът на "сините" Николай Желязков.

"Изиграхме 3 от 3 финала. Победихме Хебър с всичките му звезди за Суперкупата, като направихме фантастичен мач. Бяхме равностойни на Дея спорт за Купата, като по това време те играеха страхотен волейбол. Ние имахме е малшанс с контузията на Симеон Николов във финала. Щастлив съм. Шампионската титла дава този опит, който е нужен на младите момчета. Сега мислим за другия сезон, ще направим промени в отбора, той ще е различен. Имам състезатели, които ще продължат кариерата си в САЩ", каза Желязков.

"Политиката на Левски остава същата. Шампионската лига е голям турнир. Какъвто и бюджет да имаме и говоря за милиони, не можем да се преборим с италиански, полски, френски и турски отбори. И струва ли си да дадем няколко милиона, за да спечелим 2-3 срещи в Лигата, като в същото време оставим тези български момчета на пейката? Те трябва да играят, да трупат опит, за да са от полза на националния отбор. Там чужденци не можем да си купим", добави треньорът.

"Ще залагаме на юноши от школата. Там, където не е възможно, ще се подсилим по най-добрия начин. Знаете, че привлякохме Тодор Скримов. Важното е той да е здрав. Попадение е за отбора ни, младите ще се учат от него. Привлякохме и Юли Фиркъл от Словакия, с когото съм работил, ще се впише в отбора. Стоил Палев и Виктор Жеков са двамата разпределители Много мислехме кое е най-мъдрото решение. Нека дам и друг пример. Не омаловажавам това, което направиха в Хебър, но в момента, в който приключиха парите, и нещата приключиха там. Така че това не е оптималната формула", добави Желязков.

"Когато разберем календара, ще знаем цялата програма до Нова година. Въпреки че съм ваканция, аз съм треньорски болен и постоянно мисля какво да подобрим и да променим в отбора. Това ми доставя удоволствие. В крайна сметка треньорската работа в България е много подценявана. На треньора се гледа като на човек, който хвърля топката на състезателите и след час и нещо надува свирката за край на заниманието", каза треньор №1 за април.

„На вас приятно ли ви е като  пуснете футболното дерби между Левски и ЦСКА да видите само един българин? Аз директно превключвам канала. Това не е български спорт, след като не се дава шанс на нашите кадри“, заключи Желязков.

Николай Желязков призна, че се е видял за 5 минути с новия национален селекционер на България Джанлоренцо Бленджини, но не иска да коментира тима, който все още не е стартирал в Лигата на нациите.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Startphoto