Финалистката на "Уимбълдън" при момичетата Никола Бартункова беше временно отстранена от Международната агенция за интегритет (ITIA) в тениса за употреба на допинг.

Nikola Bartunkova, an 18-year-old tennis player from Czechia, has been provisionally suspended under the Tennis Anti-Doping Programme.

— International Tennis Integrity Agency (@itia_tennis) May 9, 2024

От агенцията обявиха, че 18-годишната чешка тенисистка е дала положителен тест за забранено лекарство за сърце триметазидин на турнири в Търнава (Словакия) и Марибор (Словения), съответно през февруари и март.

Лекарството, известно като TMZ, бе открито в пробите на руската фигуристка Камила Валиева през 2021-а и на 23-ма китайски плувци при подготовката им за Олимпиадата в Токио.

През миналата година Бартункова загуби от американката Клерви Нгуну във финала на надпреварата при момичетата на "Уимбълдън". Тя достигна до полуфиналите на сингъл и до финала при двойките на Откритото първенство на Франция при девойките през 2022-а. Чехкинята заема 282-а позиция в световната ранглиста по тенис при жените.

Никола Бартункова е отстранена от всякакви и тенис събития в очакване на изслушване пред ITIA.

Последвайте каналите ни в: