Сърбинът Никола Йокич от Денвър Нъгетс спечели за трети път в кариерата си приза за Най-полезен играч (MVP) в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА), което е постигано само от шестима в историята.

Йокич завърши редовния сезон средно с по 26.4 точки, 12.4 борби и девет асистенции, с което бе единственият баскетболист в топ 10 за всеки компонент. Сърбинът получи 79 от възможни 99 гласа за първо място.

The 2023-24 Kia NBA Most Valuable Player is... Nikola Jokic!#NBAAwards | #KiaMVP | @Kia pic.twitter.com/vvgSrHCHU9

— NBA (@NBA) May 8, 2024

"Всичко започва от съотборниците ми. Нямаше как да го направя без тях. И тук не става въпрос само за баскетболистите, а също така за треньорите, за цялата организация, за медицинския екип и за всички останали", заяви Йокич, цитиран от агенция АП.

“Thank you, bye bye!” 😅

Nikola Jokić expresses his gratitude after winning his 3rd #KiaMVP 🙌 pic.twitter.com/Dlafx7wL42

— NBA (@NBA) May 9, 2024

Канадецът Шей Гилджъс-Алекзандър от Оклахома Сити остана на второто място, а словенецът Лука Дончич от Далас Маверикс спечели третата позиция. Така за трети пореден сезон в челната тройка на гласуването за MVP няма баскетболисти, родени в Съединените щати.

Американци нямаше дори в четворката, тъй като гръцкият национал Янис Адетокунбо от Милуоки Бъкс финишира зад водещата тройка. Топ 4 е съставен само от чужденци за първи път в 69-годишната история на анкетата, а победителят е роден извън САЩ в шеста пореден сезон.

Карим Абдул-Джабар е рекордьор по MVP награди с шест, а Майкъл Джордан и Бил Ръсъл са с по една зад него. Уилт Чембърлейн и Леброн Джеймс имат по четири, а с по три са Йокич, Лари Бърд, Меджик Джонсън и Моузес Малоун

Последвайте каналите ни в: