Олимпиакос може да стане едва вторият гръцки отбор в историята с финал в евротурнирите. Грандът от Пирея e страшно близо до битката за трофея в Лигата на конференциите. “Червено-белите” постигнаха сензационна победа с 4:2 в първия мач от полуфиналите срещу Астън Вила в Бирмингам и имат прекрасен аванс, а реваншът ще е пред препълнени трибуни и подкрепата на феновете.

Допълнителна мотивация за тима от Пирея ще е фактът, че финалът в Лигата на конференциите този сезон ще се проведе в Атина. Олимпиакос за първи път в историята си достига до полуфинал на турнир под егидата на УЕФА. Най-големият успех на гръцки отбор в евротурнирите е през 1971 г., когато Панатинайкос достига до финала в Купата на европейските шампиони. Тогава ПАО отстъпва с 0:2 на Аякс на “Уембли”.

Астън Вила ще има нужда от нещо много специално, за да стигне до обрат. Тимът на Унай Емери имаше трудности и на четвъртфиналите, където губеше с 0:2 при гостуването на Лил в реванша. Тогава гол на Мати Кеш три минути преди края на редовното време вкара мача в продължения. Бирмингамци продължиха след дузпи, където се отличи Емилиано Мартинес. Аржентинецът има контузия и пропусна последните два мача на отбора. В негово отсъствие Робин Олсен бе на вратата, а Вила допусна загуби от Олимпиакос и Брайтън.

Емери се надява Мартинес да успее да се възстанови за днешния двубой. Вратарят, както и Юри Тилеманс, Алекс Морено, Николо Дзаниоло и Мортън Роджърс са под въпрос за мача. За Олимпиакос Андреас Нтой и Йоргос Масурас се завръщат, след като бяха наказани за срещата в Бирмингам.

What'll happen in Piraeus? 💫#UECL pic.twitter.com/WuRLMwppfz

— UEFA Europa Conference League (@europacnfleague) May 6, 2024

Този сезон Вила се завърна в евротурнирите за първи път от 2010/2011. Англичаните мечтаят за първи финал в Европа от 1982 г., когато станаха европейски клубен шампион след успех на финала срещу Байерн. Унай Емери е специалист в тези турнири и има три трофея от Лига Европа със Севиля, но сега играчите му ще трябва да вкарат минимум два гола, за да имат шансове за продължаване напред.

Последвайте каналите ни в: