Футболистите на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд и Джеси Лингард публично заявиха, че не одобряват никаква форма на дискриминация, расизъм и антисемитизъм, след като бяха силно критикувани заради появиха се в неделя тяхна снимка след с британския рапър Уайли.

Рапърът Уайли, чието истинско име е Ричард Кайли Кауи, на два пъти е бил блокиран в социалната мрежа “Туйтър” заради разпространяване на език на омразата, а през 2020-а бе напуснат от целия си мениджърски екип след нова порция антисемитски изказвания от негова страна.

В неделя той публикува своя снимка с двамата играчи от Дубай, където Манчестър Юнайтед е на подготовка заради паузата в европейските първенства. Малко по-късно въпросното изображение бе изтрито от “Инстаграм”, но се появи в изданието “Джуиш Хроникъл”, където Уайли бе наречен “опозорен”.

England footballers pictured partying with disgraced rapper Wiley https://t.co/khv2CNRBaj

— The Jewish Chronicle (@JewishChron) January 25, 2022

"Бих искал да подчертая, че не одобрявам дискриминационния език или поведение под никаква форма, насочени към еврейската или друга общност. Вярвам, че справянето с антисемитизма в и извън играта изисква по-голямо внимание и би трябвало да бъде част от позицията на футбола против расовата дискриминация", коментира Маркъс Рашфорд.

Подобно изявление направи и Джеси Лингард, който също изрази позиция насочена срещи всякаква форма на расизъм.