Бившият президент на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес официално разбра, че ще има съдебно дело срещу него заради сексуална агресия и принуда по аферата с принудителната целувка към световната шампионка Хенифер Ермосо, предаде АФП.

"Съдия Франсиско де Хорхе е решил да прати Рубиалес на дело заради несъгласуваната целувка на състезателката от националния отбор Хенифер Ермосо след финала на Световното първенство в Сидни на 20 август, както и за принудата и опитите му да я накара да каже публично, че целувката е била доброволна", се казва в комюнике на съда.

Делото ще се води в съд в Мадрид, като датата все още не е определена. Прокуратурата поиска две години и половина затвор за Рубиалес - една година за сексуална агресия и година и половина за принуда. Освен това се иска още две години той да бъде наблюдаван след изтичане на присъдата му и да плати 50 000 евро обезщетение на състезателката.

Съдията Де Хорхе поиска от Луис Рубиалес да внесе гаранция от 65 000 евро до 24 часа, за да "посрещне отговорностите, за които може да бъде осъден". Той също така потвърди, че на пейката на обвиняемите ще седнат още бившият селекционер на Испания Хорхе Вилда, както и двама бивши служители на федерацията, които са оказвали натиск на Ермосо.

Според скорошна реформа в Наказателния кодекс на Испания принудителна целувка се смята за сексуална агресия и е в групата на сексуалното насилие, което включва и изнасилване.

Последвайте каналите ни в: