Борусия (Дортмунд) се класира на финала на Шампионската лига, след като спечели с 1:0 и на реванша с ПСЖ. Ветеранът Матс Хумелс се превърна в герой за тима на Един Терзич при гостуването на "Парк де Пренс". 35-годишният защинитник се разписа с глава в 50-ата минута.

"Жълто-черните" спечелиха първия мач в Германия с 1:0 с гол на Никлас Фюлкруг, който и тази вечер е на върха на атаката. Голямата звезда Килиан Мбапе пък поведе домакините към така жадувания обрат. Луис Енрике заложи на Гонсало Рамош на върха на нападението. Мбапе атакува по лявото крило.

В началните минути играта беше равностойна. В 11-ата минута Лукас Бералдо блокира удар на Карим Адейеми, който реши да стреля от дистанция. Малко след това ситуация имаше и пред вратата на Борусия. Гонсало Рамош опита изненадващ удар, но топката прелетя встрани от целта. В 19-ата минута десният бек Юлиан Риерсон също пробва мерника си, стреляйки в аут. 

В средата на полувремето изстрел на Витиня прелетя над напречната греда. В 31-ата минута Дембеле шутира неточно. Мбапе имаше шанс да открие резултата след добра комбинация на ПСЖ отляво, но не се възползва. В 35-ата минута играчите на Един Терзич организираха отлична контраатака, която за малко да завърши с гол. Карим Адейеми нахлу опасно в наказателното поле на домакините, финтира Маркиньос и стреля, но Джанлуиджи Донарума спаси с вещина и запази нулевото равенство. 

В 41-ата минута Мбапе преодоля двама в жълто и центрира, но Грегор Кобел се намеси и пресече паса. 

В края на полувремето футболистите на Луис Енрике имаха нова възможност. Силен изстрел на Фабиан Руис се отклони от Нико Шлотербек и топката застрашително се насочи към вратата на гостите, но излезе в корнер, а след изпълнението му не последва нова опасност пред стража на Борусия. 

В началото на втората част ПСЖ пропусна да поведе. В 47-ата минута Уорън Заир-Емери нацели отблизо лявата греда на вратата на Кобел. В ответната атака Борусия спечели ъглов удар, а бранителите на домакините изпуснаха Матс Хумелс, който се извиси в наказателното поле и с глава откри резултата - 0:1. Това попадение рязко наклони везните в полза на германския състав, който вече се виждаше на финала.

Терзич пусна в игра Марко Ройс, а терена напусна Адейеми. Борусия се прибра в половината си и дебнеше за свободни пространства. В 60-ата минута Витиня напредна и подаде на Рамош, но той стреля над вратата. В 61-ата минута Нуно Мендеш изстреля истински снаряд извън пеналта, но още веднъж гредата спаси Борусия. Първите смени на Луис Енрике бяха Брадли Баркола и Марко Асенсио за Гонсало Рамош и Фабиан Руис. В 64-ата минута Хумелс направи нарушение на границата на наказателното поле срещу Дембеле. Домакините помислиха, че ще получат дузпа, но Даниеле Орсато назначи пряк свободен удар. С неговото изпълнение се нагърби Асенсио, но топката не мина през стената.

Мбапе се активизира, но негов удар в 74-ата минута излезе в аут, а времето все повече притискаше парижани. Дембеле видимо се изнерви и получи жълт картон за грубо нарушение срещу Маатсен до тъчлинията. Луис Енрике прибегна до още една смяна, като вкара в игра Канг-Ин Лий на мястото на Заир-Емери. В 77-ата минута Хумелс още веднъж прати топката във вратата на ПСЖ, но този път попадението му беше отменено заради засада.

Борусия заигра с трима централни бранители след влизането на Никлас Зюле на мястото на Санчо. Пари Сен Жермен изцяло пренесе действията в половината на гостите, но те не бяха притеснени. В 81-ата минута Мбапе шутира от малък ъгъл, но Кобел изби в корнер. В 83-ата Маркиньос стреля на сантиметри от целта след центриране на Канг-Ин Лий. Малко след това неуверена намеса на вратаря на Борусия създаде напрежение в наказателното поле и топката стигна до Мбапе, но той уцели напречната греда. В 88-ата минута мощен шут на Витиня също разтресе гредата.

Орсато назначи 4 минути добавено време, в първата от които Мбапе сякаше беше задържан от Шлотербек в наказателното поле, но реферът прецени, че контактът е бил минимален и не даде дузпа.


ПСЖ - Борусия (Дортмунд) 0:1 (0:2 общ резултат)
0:1 Матс Хумелс (50)


ПСЖ: 99. Джанлуиджи Донарума, 2. Ашраф Хакими, 5. Маркиньос (к), 35. Лукас Бералдо, 25. Нуно Мендеш, 17. Витиня, 8. Фабиан Руис, 33. Уорън Заир-Емери, 10. Усман Дембеле
, 7. Килиан Мбапе, 9. Гонсало Рамош
Резерви: 1. Кейлор Навас, 80. Арнау Тенас, 4. Мануел Угарте, 11. Марко Асенсио, 15. Данило Перейра, 19. Кан-ин Лий, 23. Рандъл Коло Муани, 26. Норди Мукиеле, 28. Карлос Солер, 29. Брадли Баркола, 37. Милан Шкриняр, 42. Уорам Заге  
Треньор: Луис Енрике


Борусия (Дортмунд): 1. Грегор Кобел, 26. Юлиан Риерсон, 15. Матс Хумелс
 
, 4. Нико Шлотербек, 22. Ян Маатсен, 20. Марсел Забицер
, 23. Емре Джан (к), 10. Джейдън Санчо, 19. Юлиан Бранд, 27. Карим Адейеми, 14. Никлас Фюлкруг
Резерви: 33. Александър Майер, 35. Марсел Лотка, 6. Салих Йозджан, 8. Фелкис Нмеча, 9. Себастиен Алер, 11. Марко Ройс, 17. Мариус Волф, 18. Юсуфа Мукоко, 21. Дониел Мален, 25. Никлас Зюле, 38. Кийл Ветйен, 43. Джейми Байноу-Гитънс
Треньор: Един Терзич

Париж, "Парк де Пренс"
Съдия: Даниеле Орсато (Италия)

Легенда: 

 - гол, 
 - автогол, 
 - жълт картон, 
 - втори жълт картон, 
 - червен картон, 
 - смяна, 
 - опасно положение, 
 - контузия, 
 - преглеждане на ситуация с ВАР

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ !

 

Снимкa: Getty Images/Guliver
Снимкa: Getty Images/Guliver
Снимкa: Getty Images/Guliver
Снимкa: Getty Images/Guliver
Снимкa: Getty Images/Guliver
Снимкa: Getty Images/Guliver