Денис Шаповалов изненадващо лесно и бързо срази неузнаваемо слабия Александър Зверев и си заслужи първо класиране на четвъртфиналите на Australian Open, където го очаква Рафаел Надал. Матадора спечели 28-минутен тайбрек в първия сет срещу коравия Адриан Манарино, а после французинът бе възпрепятстван от контузия в слабините да окаже по-същинска съпротива.

Това бе 32-рата победа на Надал в турнири от "Големия шлем" срещу съперник, играещ с лява ръка. Тъй като Шаповалов също е такъв, то статистиката изобщо не е в негова полза, щото Рафа има само три поражения в бляскавата си кариера срещу такива противници, и то само двама от тях са надделявали над него.

Жил Мюлер е единственият левичар с две победи в "Шлема" срещу Надал и не е изненадващо, че те са на "Уимбълдън" - през 2005-а и през 2017-а, когато люксембургският тенисист се намираше във формата на живота си. Позитивното за Шаповалов е, че другият случай на загуба на Надал от тенисист играещ с лява ръка е именно на Australian Open през 2016 година, когато Фернандо Вердаско прави обрат от 1:2 сета в първия кръг.

МЗагубатаУ НотА сънародника му преди 6 сезона е едва втората в кариерата на Матадора в откриващ мач на турнир от "Големия шлем", като другата е от Стив Дарсес през 2013-а на "Уимбълдън". Загубата от Мюлер в четвъртия кръг на "Уимбълдън" 2017 пък е последният път, в който Надал отпада преди четвъртфиналите в "Шлема" досега.

Рафа има 3 победи и 1 поражение от Шаповалов, което бе в първия двубой помежду им на "Мастърс"-а в Канада през 2017-а, а успехите на великия испанец са на "Мастърс"-а в Рим 2018, на финалите за "Купа Дейвис" 2019-а и отново на "Мастърс"-а в Рим през 2021-ва.