Жирона обърна и срази гостуващия Барселона с 4:2 в каталунския сблъсък от 34-ия кръг на испанската Ла Лига и задмина съперника на второто място във временното класиране, осигурявайки предсрочно и рекордната 36-а шампионска титла на Реал Мадрид. Така празненствата на площад "Сибелес" в испанската столица вече започнаха.

Головете за изключително ценния успех на Жирона вкараха Артьом Довбик, Мигел Гутиерес и Порту, който се разписа на два пъти. За гостите точни бяха Андреас Кристенсен и Роберт Левандовски от дузпа.

Мачът започна чудесно за Барселона и още в 3-ата минута Андреас Кристенсен шокира с отиграване в атака. Централният бранител, който е използван като опорен халф, овладя на гърди подаване на Ламин Ямал и стреля още преди топката да е тупнала, за да вкара за 0:1. Секунди по-късно обаче Иван Мартин беше изведен в наказателното поле на гостите, успя да залъже Роналд Араухо и центрира меко към Довбик, който вкара с глава от близко разстояние за 1:1.

В 33-тата минута късметът покри Жирона. Илкай Гюндоган беше намерен в наказателното поле, но ударът му се отби от напречната греда. В края на първата част Ламин Ямал беше фаулиран в наказателното поле от противников защитник. Съдията Алехандро Ернандес първоначално подмина ситуацията, но промени решението си след преразглеждане с ВАР. Зад топката застана Роберт Левандовски, който прати вратаря в противоположния ъгъл и вкара за 1:2.

След почивката домакините рязко вдигнаха оборотите и достигнаха до обрат. В 65-ата минута Довбик комбинира с Порту, който от близко разстояние не пропусна да накаже "блаугранас" за 2:2. Три минути по-късно Мигел Гутиерес беше оставен непокрит в наказателното поле на Барса. Неговият удар от близко разстояние рикошира в крака на бранител и Марк-Андре тер Стеген нямаше шанс да се намеси, а резултатът стана 3:2.

В 75-ата минута Порту сложи точка на спора с феноменален гол. Той стреля от движение и матира германския страж на Барса за 4:2. До края Жирона беше по-близо до пети гол в мрежата на Тер Стеген, отколкото Барселона до трето попадение. В добавеното време удар на Довбик беше изчистен точно пред голлинията. Секунди по-късно Тер Стеген направи блестящо спасяване, спирайки Янхел Ерера.

След загубата си Барса е трети със 73 точки, на една зад днешния си съперник Жирона, който си гарантира квота за Шампионска лига. Четири кръга преди края Реал е недостижим на върха в 87 пункта.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ !