Нова лекция на Станимир Стоилов и неговия Гьозтепе в турската Първа лига. След като преди седмица официално бе спечелена промоция за елита, днес отборът на българския специалист разгроми с 3:0 лидера в класирането Еюпспор. Тимът на легендата Арда Туран беше тотално надигран за втори път през кампанията. Предишната среща през декември между двата отбора в Измир завърши 5:1 в полза на Мъри и неговите футболисти.

Двубоят беше от предпоследния 33-и кръг на първенството. Кубилай Канатзискуш откри резултата в 18-ата минута, а в 68-ата Юмит Акда удвои. Крайният резултат оформи Билал Месауди в 73-ата минута. Домакините от Истанбул играха с човек по-малко от 23-ата минута, когато Мехмет Учар беше изгонен с директен червен картон. 

Това бе 21-и успех на тима воден от Мъри, който вече има 69 точки и изостава само на три от лидера Еюпспор, с който следващия сезон ще се срещнат в СуперЛига. Стоилов записа 15 от тези победи, два пъти тима му загуби и четири пъти завърши наравно, след като той пое тима.

В битката с лидера Стоилов пусна предимно футболисти, които играят по-рядко през сезона. Двата отбора си направиха общ шпалир преди срещата, а гостите бързо взеха инициативата и в 18-ата минута поведоха с гол на Кубилай Канацъзкуш. Пет минути по-късно Мехмет Уджар от Еюпспор получи директен червен картон за грубо нарушение срещу Фиратджан Юзюм.

В началото на второто полувреме Гьозтепе отново притисна домакините в тяхната половина. В 55-ата минута силен удар на Фиратджан Юзюм беше избит от вратаря. В 68-ата минута гостите стигнаха до втори гол. Рамон Лундквист центрира от свободен удар, а Юмит Акдаг надскочи съперников футболист и с глава насочи в горния десен ъгъл за 0:2. 

Пет минути след това измирският клуб вкара трето попадение. Влезлият като резерва Таха Алтъкардеш центрира към оставения непокрит Билал Месауди, който също се появи от лейката. Алжирецът нанесе удар с глава, който вратарят успя да избие. Топката се върна в нападателя, а той с мощен шут я прати във вратата за 0:3.

В последния кръг Гьозтепе ще посрещне Бодрумспор. След края на мача Мъри Стоилов и неговите възпитаници ще получат трофея си за шампиони на Първа лига. Такъв ще има и за Еюпспор.

Шанс за промоция в елита има и Сакарияспор на Здравко Димитров, но тимът на бившия нападател на Левски ще трябва да мине през плейофите.

Последвайте каналите ни в: