Наставникът на ЦСКА 1948 2 Иван Иванов коментира равенството на тима му 0:0 срещу Янтра. Специалистът също така коментира и по-генерални въпроси като евентуалното разделяне на Втора лига на две дивизии.

"Видях много хубави неща, особено второто полувреме, докато първото беше по-борбено. Като треньор, философията ми е да ограничавам тези неща. Не, че не трябва да ги има, но искам да владеем повече топката. Първото полувреме имаше повече браг в играта ни и лесно давахме възможности на съперника да ни скъсява пространствата. Второто полувреме натиснахме Янтра. Можехме да изиграем по-добре дадени ситуации, но доминирахме. Янтра е един от отборите, който се опитва да практикува нещо различно от нашата действителност, а не само с дълги топки. Имат микс между опитни и млади и опитват нещо различно от останалите отбори в групата. За мен беше предизвикателство да се изправя срещу човек, който дълги години е в тази професия. За тези 10 дни, в които работя в отбора и изиграхме 2 мача, момчетата много се стараха. Нямаме друга алтернатива, освен да се развиваме", каза Иванов.

"Винаги съм бил привърженик на шампионат, който е с определен брой отбори, без значение, дали 10, 12, 16 или 18 и се играе всеки срещу всеки по един път. Може да съм старомоден, но за мен това е най-ефективният шампионат. Не съм мислил за това нещо, четох, че може да бъде на две групи. Не знам поради каква причина се прави. За мен е глупаво, ако се прави за това, че има дълги разстояния и трябват пари. Футболът се прави с пари, в Европа е доказано това нещо. Докато ръководителите на българския футбол не го схванем и искаме футбола ни да стигне някакво средно европейско ниво, ние трябва да влагаме в това нещо, защото изоставаме много. Хората на 5 години правят промени – в инфраструктура, бази, методики и начин на подготовка на футболисти и отбори. Всичко се развива, а ние сме на светлинни години назад. Ако е, за да се спестяват пари, това за мен е смешно, защото в българския футбол, без да искам да засягам някого, нещата не са добре, не като заплати, а материално като бази и условия. Ако един отбор не може да си позволи едно пътуване, пък било то и на 700 километра и не може да се погрижи футболистите му да пренощуват, да имат ядене и други условия, не може да се наричаме професионална група. Ако това е оправданието, не мога да го възприема“.

По принцип може. В последните 2 години почти всички софийски отбори в елита имат отбори в Трета лига. Може да са анализирали, че младите им футболисти могат да играят във Втора лига. Сигурно с такса солидарност ще претендират не знам дали по служебен път, но да се вдигне бройката от 20 на 22 отбора и да станат много мачове. Чух колегата Вили Вуцов, като и за мен Б Група наистина е много равностойна. Някои отбори са много интересни, има отбори, които се борят със зъби и нокти за целите си, форматът е добър, но има компетентни органи. Трябва да се анализират нещата и да се разбере, че ако искаме да развиваме футбола, трябва да го финансираме, трябва да влагаме пари, да бъдем търпеливи и може в един момент нещата да се завъртят нещата, че футболът да стане бизнес. В другите държави клубовете се самоиздържат, но без база и стадиони няма как да стане“, обясни Иванов.

Последвайте каналите ни в: