Трикратната шампионка на Женската национална баскетболна асоциация (WNBA) и двукратна носителка на приза за “Най-полезен играч” (MVP) Кандис Паркър обяви днес, че се пенсионира.

Тя подписа с Лас Вегас Ейсис преди сезон 2023 и бе титуляр в първите 18 мача за годината преди да претърпи операция на левия крак, която я извади от игра до края на сезона. Ейсис обаче труимфираха с шампионската титла, с което Паркър стана първата в историята, спечелила Женската национална баскетболна асоциация (WNBA) с три различни отбора, след като преди това го направи и с Лос Анджелис (2016) и Чикаго (2021).. Тя е и седемкратна участничка в Мача на звездите.

All-Star. Champion. Game Changer. Legend. Icon. GOAT. Hometown Hero.

There so much more to say, but we’ll leave it at this:

Thank you, @Candace_Parker, and congrats on a HISTORIC career 💙 pic.twitter.com/U42FWSbe9l

— Chicago Sky (@chicagosky) April 28, 2024

"Обещах, че никога няма да изневеря на играта и че ще я напусна по-добра, отколкото започнах. Състезателят в мен винаги иска още един сезон, но вече е време. Сърцето и тялото ми знаеха, но трябваше да дам време на ума ми да го приеме", написа Паркър в Инстаграм.

Баскетболистката стана част от WNBA през 2008 година, когато бе избрана в първия кръг на Драфта от Лос Анджелис Спаркс, с който 11 пъти игра в плейофите.

Forever a piece of LA's legacy. 💜💛

Congrats on your retirement, @Candace_Parker!

Thank you for your contributions to the Sparks & the game of basketball. pic.twitter.com/QlnRgbDDXI

— Los Angeles Sparks (@LASparks) April 28, 2024

Паркър, която ще влезе в Залата на славата на НБА, спечели два пъти олимпийското злато с тима на САЩ и преподписа с Ейсис през февруари, но каза, че кракът няма да й позволи да играе в плейофите.

"Не е забавно да знаеш какво можеш да направиш, но да не можеш. Благодарна съм, че в продължение на 16 години играх баскетбол, за да си изкарвам прехраната и въпреки всички контузии", добави Паркър.

Последвайте каналите ни в: