Хавиер Ибаниес се боксира отлично, но не спечели европейска титла по бокс за мъже в категория до 57 килограма. Във финална битка на ринга в Белград натурализираният кубинец надигра руснака Едуард Савин, но четирима от петима съдии решиха, че победата трябва да бъде присъдена за 23-годишния състезател от Санкт Петербург.

Ибаниес бе по-спокойният и търпелив боксьор на ринга през първите две минути. Съперникът му разчиташе на много движение из ринга и голям обем от удари, но не успяваше да отбележи точни попадения. Високо вдигнатият Гард на 27-годишния натурализиран кубинец го предпазваше добре. Във втората половина на рунда Савин отбеляза няколко точни леви крошета в главата на Ибаниес, с което открадна съдийското решение в тази част. 

Във втората част носителят на квота за Игрите в Париж започна с по-високо темпо. Атаките на националът ни ставаха все по-агресивни. Златният медалист от европейските игри в Краков поддържаше високия интензитет в играта си до самия край на рунда и заслужено страничните арбитри го присъдиха в негова полза.

Третият и последен рунд бе най-оспорван. И двамата боксьори се хвърлиха с всички сили, но Ибаниес бе по-свежият и агресивен състезател. Той държеше центъра на ринга през по-голямата част и отбеляза по-чистите удари, но явно това не беше достатъчно, за да спечели титлата от шампионата на Стария континент.

Последвайте каналите ни в: