Дългогодишният бивш капитан на Челси Джон Тери разказа за любопитна история от лятото на 2011 година. Тогава за мениджър беше назначен Андре Вилаш-Боаш, който преди това беше набрал самочувствие като наставник на Порто.

Реалността в лондонския клуб обаче се оказва съвсем друга за надъхания португалец, който по това време е едва на 33 години. Той се опитва бързо да наложи авторитета си в съблекалнята, но среща сериозен отпор от страна на тарторите в клуба.

“Аз, Франк Лампард и Дидие Дрогба имахме задачата да контролираме съблекалнята”, спомни си Тери в подкаста на Саймън Джордан.

“В един момент пристигна Вилаш-Боаш - продължи той. - Ще ви разкажа една история. Трябваше да летим за Хонконг за турне - първото с новия мениджър. Качваме се на самолета и аз разбирам, че съм настанен в икономична класа, а полетът беше 13 часа. В същото време някои от младите играчи като Нат Чалоба и Джош МакИъкрън са с места в първа класа. Оказа се, че Вилаш-Боаш решил всички да бъдат поставени при еднакви условия, като една част от отбора на отиване да бъде в едната класа, а на връщане - в другата. Идеята му беше да покаже, че никой играч не е по-голям от него и всички са равни. Аз обаче веднага казах, че няма да ходим никъде, докато ние всички от първия състав не бъдем преместени в първа класа, а юношите - в икономична, защото ние сме тези, които сме извели клуба там, където беше тогава.

В този момент АВБ (както беше известен още Вилаш-Боаш - б.р.) вижда, че нещо се разправяме. Тогава му съобщих, че докато младите не отидат отзад, няма да излетим. В интерес на истината самите юноши казаха, че за тях не е проблем да се преместят веднага в икономичната класа. Аз обаче им обясних, че в случая решението не трябва да бъде тяхно, а на мениджъра.

И всичко това беше едно от първите неща, които се случи пред всички. В крайна сметка си сменихме местата, както бях поискал. Така и трябваше да бъде. В случая обаче Вилаш-Боаш се опита да наложи авторитета си още в началото, но се провали на мига. И казвам ви, че този самолет наистина нямаше да излети. Ако пък беше отлетял, щеше да бъде без мен, Франки и Дидие.”

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿😳 John Terry reveals he nearly refused to fly with Chelsea coach Andre Villas-Boas after academy players were sat in first class seats on a flight! ✈️ 💺 pic.twitter.com/HT9pbpHZiE

— EuroFoot (@eurofootcom) April 25, 2024

Португалецът, сравняван тогава с Жозе Моуриньо, се провали на “Стамфорд Бридж” и беше уволнен на деветия месец от назначението си. Заелият мястото му като временен треньор тогава Роберто Ди Матео сензационно изведе отбора до триумф в Шампионската лига.

Последвайте каналите ни в: