77 състезатели са заявили участие до момента в юбилейното 20-о издание на турнира по тенис за мъже “Амбинор Къп" с награден фонд 2500 хиляди лева, който ще се състои на червените кортове на ТК "Левски" в София от 6 до 11 май.

Новото тази година е, че шампионът ще заработи 1500 лева, което е с 500 повече от миналата година. Това обяви д-р Петър Велев, собственик на основния спонсор на надпреварата "Екофарм", които освен наградния фонд от 2500 лева, осигурява и предметни награди с продукти за възстановяване за всеки един състезател.

Президентът на Българска федерация по тенис Стефан Цветков обяви, че победителят ще получи от федерацията самолетен билет до държава по негов избор за участие на турнир от АТП или ITF.

Цветков съобщи и новината, че през есента ще се проведе още един турнир “Амбинор Къп”" на Националния тенис център (БНТЦ), който ще се организира от БФТенис, а в него ще участват и жени.

"За мен е изключително вълнуващо да бъда тук сред хора, които познавам отдавна. Искам лично да покажа уважение към такива смели и български инициативи. Федерацията не може да гради без клубове като Левски и се надявам, че ще имаме все повече такива истински клубове", заяви Цветков.

"20 години не са малко време. Не сме очаквали, че това време ще мине толкова бързо, ще сме така постоянни и ще продължаваме с първоначалната идея да дадем възможност за изява на младите и перспективни български тенисисти. Броят им с всяка година се увеличава и радостното е, че турнирът се утвърди. Искаме да мотивираме младите да спортуват, да се изпратят позитивни послания на обществото", коментира д-р Петър Велев.

Стефан Цветков връчи почетен плакет на д-р Петър Велев с признателност за подкрепата на българския тенис и по повод 20-о юбилейно издание на турнира.

Миналогодишният финалист Вардан Манукян, националният шампион в зала от 2023-та Милен Янакиев и трикратният шампион Пламен Милушев са сред заявените.

Надпреварата през този сезон започва на 6 май с квалификационна схема, след което на 8 май стартират срещите от основната схема. Финалът е на 11 май (събота). Победителят ще получи 1500 лева и самолетни билети, а финалистът 400 лева.

"Това по традиция е първото състезание на открито за сезона и интересът е доста голям. В историята досега почти всички състезатели от тима на България за Купа "Дейвис" са участвали в турнира. Точно това е и нашата идея - да подготвяме българските състезатели за международни изяви. За тези 19 години в турнира са участвали над 1000 тенисисти", обясни директорът на турнира Борислав Борисов.

"Имах честта да спечеля първото издание на турнира. Това е първото състезание на открито за сезона и затова е много полезен за всички. Стават страхотни мачове, хубава атмосфера", каза първият шампион на турнира Илия Кушев.

Последвайте каналите ни в: