Капитанът на Атлетик Билбао Икер Муниаин ще напусне “Сан Мамес” като свободен агент след края на сезона, обявиха от клуба. Договорът на атакуващия халф изтича през лятото и няма да бъде подновен, след като през настоящата кампания той е твърда резерва в шампионатните мачове на баските.

Юношата на Атлетик прекара 15 години като част от първия състав на клуба. През този период той изигра 557 мача със 75 гола и 70 асистенции за “лъвовете” във всички турнири. Освен това 31-годишният играч спечели две Суперкупи на Испания, както и една Купа на краля, която вдигна като капитан по-рано този месец. От клуба увериха, че ще има специално събитие на “Сан Мамес”, на което феновете ще могат да се сбогуват с футболиста.

❤ @IkerMuniain10 decides to leave Athletic Club while on top.

The Zurigorri legend will part ways with his boyhood club after achieving his dream of boarding La Gabarra as an Athletic champion.#AthleticClub 🦁

— Athletic Club (@Athletic_en) April 24, 2024

“Дойдох в Билбао като 12-годишно момче и сега, почти две десетилетия по-късно, обявявам, че ще напусна в края на кампанията след 15 сезона в първия състав. Тръгвам си щастлив, сбъднал мечтата да вдигна толкова чаканата 25-а Купа и да изкарам Ла Габара (лодката, с която клубът празнува своите трофеи - б.р.) след 40-годишно чакане. Това беше невероятно. Връзката, която видяхме между феновете и отбора, показа, че наистина сме уникални в света. Това беше много трудно решение, не мисля, че е най-доброто за Атлетик и за мен. Както се казва в една от песните, които пяхме по време на празненствата: “Признавам, че това беше най-добрият момент в живота ми. Но сега, любов моя, настъпи време разделно”. В оставащите ни мачове, както винаги, ще се борим, за да се класираме за Шампионската лига. Благодаря и винаги: “Напред, Атлетик!”, казва Муниаин в свое видеообръщение пред клубната телевизия.

❤ 𝗜𝘁'𝘀 𝗯𝗲𝗲𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁 𝘁𝗶𝗺𝗲 𝗼𝗳 𝗺𝘆 𝗹𝗶𝗳𝗲.

𝗕𝘂𝘁 𝗻𝗼𝘄, 𝗺𝘆 𝗹𝗼𝘃𝗲,

𝘁𝗵𝗲 𝘁𝗶𝗺𝗲 𝗵𝗮𝘀 𝗰𝗼𝗺𝗲 𝘁𝗼 𝗽𝗮𝗿𝘁 𝘄𝗮𝘆𝘀.

© Our captain announces his departure after 15 seasons with the first team.#AthleticClub 🦁 pic.twitter.com/d99pIvGxKK

— Athletic Club (@Athletic_en) April 24, 2024

През настоящия сезон той има 22 мача за тима във всички турнири, но е изиграл само 802 минути в тях.

💔 Eskerrik asko, @IkerMuniain10 #AthleticClub 🦁 pic.twitter.com/jM1LZgYrby

— Athletic Club (@Athletic_en) April 24, 2024
Последвайте каналите ни в: