Днес се навършват 100 години от основаването на Етър!

На 24 април 1924 г. в сградата на тогавашната Девическа гимназия (сега Факултетът по изобразително изкуство в центъра) се свиква общо събрание на футболните деятели. Целта е съществуващите вече клубове в града да се обединят. Всички са "за", а полемики предизвиква само името на бъдещия клуб - Янтра, Орлов връх или Етър. След горещи спорове надделява мнението клубът да бъде наречен на славянското име на р. Янтра.

Вековната история на клуба е изпълнена с успехи, връх в които е шампионската титла през 1991 г., както и спечелените купи на ПФЛ и на БФС, участия в евротурнирите и още международни изяви. Друг сериозен повод за гордост е фактът, че Етър даде петима национали за най-големия успех на българския футбол - четвъртото място в САЩ '94.

През 2014 г., по повод 90-ия юбилей, на сградата, където е учреден Етър, бе открита паметна плоча, на която на всеки 24 април вече се поставят цветя. И днес традицията ще бъде спазена, като в 10 ч. футболни деятели и фенове ще поднесат букети.

Голямото честване на юбилея обаче е утре на стадион "Ивайло" с богата програма, започваща от 16 ч., която ще продължи до късно вечерта. Кулминацията е от 19 ч., когато шампионският Етър излиза срещу