Група професионални футболисти ще предприеме безпрецедентен ход и в следващия месец ще се случи нещо невиждано в спорта. Очаква се ключовото събитие да се състои на 17 март.

На тази дата се очаква няколко играчи публично да обявяват своята хомосексуална ориентация. Целта е да се вдъхне кураж на други футболисти, треньори и съдии, които също крият, че са гейове, да си признаят публично.

Инициативата е подкрепена от няколко известни германски отбори. Това са елитните Борусия (Дортмунд), Щутгарт и Унион (Берлин), както и втородивизионният Санкт Паули.

Публичната проява е подготвена под надслов „Свободни спортове“ (Sports Free). Тя ще се осъществи чрез специална платформа, която ще бъде стартирана в следващите седмици.

„Избрана е датата 17 май. Това е денят, който може да приет като отправна точка за начало на нашата кампания“, заяви създателят на проекта Маркус Урбан.

В немския футбол в момента няма нито един футболист, който публично да си е признал, че е гей. Преди 10 години бившият германски национал Томас Хитцълспергер разкри своята хомосексуалност. Бившият футболист на Щутгарт и Астън Вила обаче предприе тази стъпка след края на кариерата си.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ !