През 2019 г. Рами Киуан влиза в мъжкия национален отбор по бокс. 5 години по-късно той вече има подпечатана виза за олимпийските игри в Париж! И мечтае за медал!

Противно на очакванията Рами е скромен, смирен и фокусиран. Такъв пристигна за гостуването си в подкаста "За спорта без клишета". Може би това се дължи на желанието на едно момче от Костинброд да бъде... войник. Детска мечта, която заменя с бокса.

"В националния отбор не е много различно. Има си дисциплина, спазва се. Строяваме се, тренираме. Мисля, че съм си взел дажбата от казармата", усмихва се той..

Спортният път на Рами започва с тренировки по ММА и продължава в боксовата зала в квартал "Обеля". Днес той е част от боксовия тим на Червен бряг.

"Тази година съм си спал вкъщи пет пъти. Всичко друго е Белмекен, турнири. Спал съм и при приятелката ми 3-4 пъти. Последното ми ходене редовно на училище е в десети клас. Забавно ми беше, даже ми липсваше. Тръгнах си от лагера за матурите, тренирам, тръгвам си за другата матура и така си тръгнах и за бала.", разказва той.

Невинаги Рами е бил толкова дисциплиниран. Дори е залитал по забранени неща.

"Пушил съм марихуана единствено. Не съм пробвал по-тежко нещо. Беше за кратък период от време, но редовно. Цигари не понасям. В началото ми беше смешно, бях попаднал в такава компания, реших да пробвам. В един момент започнах да ставам много забил. Бяхме се събрали с компанията, изпуши се доста и реших, че ми стига, писнало ми е. Отидох на следващото републиканско и победих", споделя боксьорът.

Може би не знаете, но Киуан обича... моркови.

"Майка ми постоянно ми белеше моркови. Не бях голям фен на зеленчуците, но морковите ги обичам, защото са сладки. Сега не ги ям религиозно", смее се той.

А каква е семейната история на Рами?

"Баща ми е роден в Сирия, но неговите родители са избягали от Палестина. То конфликтът си върви открай време. На 18 идва в България да учи висше образование за режисьор, запознава се с майка ми и си остава тук. Баща ми няма право да се върне, защото ще бъде мобилизиран в армията, не си е дослужил, а службата важи до живот. За Сирия независимо какво гражданство имаш, за тях си си сириец. Той има българско гражданство. Има един брат в Сирия, едни в Саудитска Арабия и един във Франция. Ще дойде да ме гледа в Париж. И нашите ще са там. Аз ще съм първото спортно събитие в семейството и от двете страни! Нямаха много избор", казва той.

Докъде се простират мечтите на 23-годишния Киуан?

"Ако има бокс в олимпийските игри 2028 г., смятам, че тогава ще съм още по-добър боксьор - на 28, узрял, възмъжал", казва той.

"Имам идеи за професионален бокс. Имах някои предложения, които не намирам за изгодни. Засега фокусът ми е в олимпийските игри и да видим какви врати ще ми отвори за професионален бокс. Ако стана олимпийски шампион в Париж и получа предложение за милиони долари, няма да го пропусна", добавя той.

btvsport.bg

Последвайте каналите ни в: